Marokkaanse berber vloerkleden: Comfort en stijl gecombineerd

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 12th, 2024 om 10:16 am

Stel je voor: een vloerkleed dat niet alleen je voeten verwent met zachtheid bij elke stap, maar ook een verhaal vertelt met elke vezel. Marokkaanse Berber vloerkleden zijn meer dan alleen een accessoire; ze zijn een stukje cultuur, kunst en geschiedenis.

Een typisch berber vloerkleed heeft natuurlijke kleuren en hypnotiserende patronen en heeft de kracht om elke ruimte om te toveren tot een warme en uitnodigende omgeving. In deze blog lees je er alles over.

Herkomst van berber vloerkleden

Marokkaanse Berber vloerkleden kennen verschillende stijlen en ontwerpen, elk afkomstig uit verschillende regio’s van Marokko. Zo staan Beni Ourain kleden bekend om hun minimalistische design en neutrale kleuren, terwijl Boucherouite kleden een kleurrijk mozaïek van gerecyclede stoffen zijn. De keuze is rijk en gevarieerd – voor elke stijl en elk huis is er wel een Berber vloerkleed dat past.

De betekenis achter de patronen

Elk Berber vloerkleed is een canvas waarop generaties van wevers hun verhalen hebben geweven. Symbolen zoals diamanten en zigzaglijnen zijn niet alleen boor het oog aantrekkelijk, maar vertegenwoordigen ook betekenis zoals bescherming en vruchtbaarheid.

Deze symboliek, diep geworteld in de Berbercultuur, maakt elk vloerkleed tot een dialoog tussen maker en gebruiker.

De Tijdloze Aantrekkingskracht van Berber Vloerkleden

Deze handgeweven meesterwerken brengen niet alleen warmte en comfort in elke ruimte, maar dienen ook als een levendige herinnering aan de rijke geschiedenis en ambachtelijke tradities van de Berbergemeenschappen.

Passend in ieder interieur

Berber vloerkleden zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen in vrijwel elke interieurstijl worden geïntegreerd. Ze kunnen dienen als een statement-stuk in een minimalistische setting of juist warmte en textuur toevoegen aan een bohemien interieur. De sleutel is balans en harmonie met de rest van je ruimte.

Voorbeelden van prachtige berber vloerkleden

Beni Ouarain Sufian: Dit vloerkleed met zijn crème en zwarte kleurstelling en zachte polyestervezels biedt een alternatief voor wol, met een zachte demping die je moet voelen om te geloven.

Beni Ouarain Bahij: Lichtgrijs en versierd met subtiele patronen, dit kleed brengt een rustige en toch uitnodigende sfeer in elke kamer.

Hoogpolig Vloerkleed Wire: Met zijn grijze en crème geometrische patroon voegt dit vloerkleed een moderne, maar speelse touch toe aan je interieur.

berbervloerkleed Hoogpolig  ruiten Wire

De zorg en vakmanschap van berber vloerkleden.

Het creëren van een Berber vloerkleed is een tijdrovend proces waarbij de wol zorgvuldig wordt gesponnen, geweven en soms geverfd met natuurlijke kleurstoffen. Deze ambachtelijke methode zorgt ervoor dat elk vloerkleed uniek is en een levenslange kwaliteit heeft.

Tegenwoordig zijn er echter ook methoden om de vloerkleden machinaal te maken met polyestervezels, welke een alternatief zijn voor de wol. Je levert met een machinaal gemaakt vloerkleed natuurlijk in op authenticiteit, maar op comfort zeker niet. De polyestervezels zijn namelijk nét zo zacht voor de voeten.

Bovendien zijn de machinaal gemaakte vloerkleden ook nog eens een stuk prettiger voor de portemonnee.

Zorg en Onderhoud

Een Berber vloerkleed vereist een zorgvuldig onderhoud om zijn schoonheid te behouden. Regelmatig stofzuigen en professionele reiniging zijn essentieel voor het behoud van de kwaliteit en levendigheid van de kleuren. Dat geldt zeker voor de authentieke kleden. De machinale vloerkleden van polyestervezels zijn minder onderhoudsintensief.


Authentiek Berber: Waar vind je ze?

Een authentiek Marokkaans Berber vloerkleed vind je bij gespecialiseerde winkels of rechtstreeks uit Marokko. Let op de handgeweven details en natuurlijke materialen om de echtheid te waarborgen.

Ga je voor de budgetvriendelijke oplossing? Je vind machinaal gemaakte berbervloerkleden bij vloerkledenwinkels zoals Tapeso. Én de keuze is reuze. Van een zwart wit vloerkleed tot creme grijze vloerkleden. Liever een vrolijke kleurstelling? Ook die keuze is reuze.


Meer blogs lezen over vloeren en vloerkleden?

Geef een reactie