De 10 (+bonus) beste voetbaldocumentaires en series die je écht gezien moet hebben.

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 16th, 2024 om 10:12 am

Als voetballiefhebber snappen wij het helemaal: je bent op zoek naar diepgravende voetbaldocumentaires. Want zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan deze belangrijkste bijzaak in de wereld? Bereid je voor op een spectaculaire ontdekkingsreis met de 10 meest indrukwekkende voetbaldocumentaires die ooit zijn gemaakt.

In samenwerking met Canal+ duiken in legendarische overwinningen, persoonlijke triomfen en de onvertelde verhalen achter de schitterende façade van het voetbal. Of je nu een levenslange fan bent of gewoon iemand die een fascinerend verhaal kan waarderen, deze collectie is speciaal voor jou samengesteld. Kom mee, laat je inspireren en ontdek waarom voetbal zoveel meer is dan alleen een spel.


Inhoudsopgave

 1. “Diego Maradona”
 2. “Sunderland ‘Til I Die”
 3. Welcome to Wrexham
 4. “All or Nothing: Manchester City”
 5. Beckham
 6. “The Two Escobars”
 7. “Take the Ball, Pass the Ball”
 8. Dat ene woord ‘Feyenoord’
 9. “Next Goal Wins”
 10. “I Believe in Miracles”
 11. BONUS: Bob Marley Legacy – Rhythm Of The Game

1. “Diego Maradona”

Jaar uitgebracht: 2019
Duur documentaire: 2 uur 10 minuten
Te zien op: HBO

Een meesterwerk van Asif Kapadia, dat diep graaft in het leven van de legendarische Diego Maradona, met een focus op zijn tijd bij Napoli. Deze documentaire biedt een ongeëvenaarde blik op de opkomst en val van een van de grootste voetbaliconen ter wereld.

Ons oordeel:
Een rauw en ontroerend portret dat de complexiteit van roem en talent vastlegt. Kijkers worden meegenomen op een emotionele achtbaan, waarbij de genialiteit van Maradona op en buiten het veld wordt getoond.


2. “Sunderland ‘Til I Die”

Jaar uitgebracht: 2018
Duur documentaire: 3 seizoenen (nieuwste seizoen in 2024!)
Te zien op: Netflix

Deze hartverscheurende serie volgt Sunderland AFC door de ups en downs van de Engelse voetbalpiramide, waarbij de onvoorwaardelijke steun van de fans en de onophoudelijke strijd van de club om terug te keren naar de Premier League centraal staan.

Ons oordeel:
Een aangrijpende en vaak pijnlijke blik op de realiteit van voetbalromantiek. “Sunderland ‘Til I Die” wordt geprezen om zijn eerlijkheid en diepgang, waardoor het een must-watch is voor elke voetbalfan.


3. Welcome to Wrexham

Jaar uitgebracht: 2021
Duur documentaire: Varieert per aflevering
Te zien op: Disney+

Ryan Reynolds en Rob McElhenney kopen Wrexham AFC, een club in de lagere regionen van het Britse voetbal, met grootse plannen voor de toekomst. Deze serie is een intieme blik op wat er nodig is om een historische club te transformeren.

Ons oordeel:
Een verrassend oprechte en vaak humoristische serie die laat zien hoe passie voor voetbal werelden kan samenbrengen. Het geeft hoop en toont de impact van investeringen, zowel financieel als emotioneel.


4. “All or Nothing: Manchester City”

Jaar uitgebracht: 2018
Duur documentaire: 1 seizoen
Te zien op: Amazon Prime Video

Een exclusief kijkje achter de schermen bij Manchester City tijdens hun recordbrekende 2017-2018 seizoen onder leiding van Pep Guardiola. Van de kleedkamer tot de bestuurskamer, deze serie toont het ware gezicht van topvoetbal.

Ons oordeel:
Fans worden getrakteerd op ongeëvenaarde toegang tot een van de meest succesvolle teams in recente tijden. Het is een inspirerend verhaal van leiderschap, visie, en ongekende voetbalsucces.


5. Beckham

Jaar uitgebracht: 2023
Duur documentaire: Varieert per aflevering
Te zien op: Netflix

Volg het persoonlijke en professionele leven van David Beckham, van zijn vroege dagen bij Manchester United tot zijn status als wereldwijde voetbalicoon. Deze documentaire biedt een zeldzame blik op de man achter de legende.

Ons oordeel:
Een fascinerend en intiem portret dat de vele facetten van Beckham’s leven belicht. Kijkers zullen een nieuwe waardering krijgen voor zijn toewijding, talent, en de uitdagingen die hij heeft overwonnen.


6. “The Two Escobars”

Jaar uitgebracht: 2010
Duur documentaire: 2 uur
Te zien op: ESPN, diverse streaming platforms

Een onthullend verhaal dat de verweven levens van voetballer Andrés Escobar en drugsbaron Pablo Escobar belicht, en hoe voetbal en criminaliteit elkaar kruisten in Colombia.

Ons oordeel:
Een krachtige en diepgaande documentaire die meer is dan een sportverhaal; het is een les in geschiedenis, maatschappij, en de duistere kant van ambitie.


7. “Take the Ball, Pass the Ball”

Jaar uitgebracht: 2018
Duur documentaire: 1 uur 49 minuten
Te zien op: diverse streaming platforms

Een blik op de gloriejaren van FC Barcelona onder Pep Guardiola, waarin het team de wereld domineerde met hun revolutionaire speelstijl.

Ons oordeel:
Een must-see voor liefhebbers van tactisch voetbal en de schoonheid van het spel. Het toont de kunst en filosofie achter een van de grootste teams in de geschiedenis van de sport.


8. Dat ene woord ‘Feyenoord’

Jaar uitgebracht: 2021
Duur documentaire: Varieert per aflevering
Te zien op: Disney+

Een diepgaand kijkje in het hart van Feyenoord, een van de meest gepassioneerde voetbalclubs in Nederland, tijdens een seizoen vol uitdagingen en veranderingen.

Ons oordeel:
Een emotionele rollercoaster die de ziel van de club en haar supporters blootlegt. Het is een verhaal van passie, trots, en de eeuwige hoop op glorie.


9. “Next Goal Wins”

Jaar uitgebracht: 2014
Duur documentaire: 1 uur 37 minuten
Te zien op: diverse streaming platforms

Het inspirerende verhaal van het nationale voetbalteam van Amerikaans Samoa, dat zich van de slechtste ploeg ter wereld transformeert onder leiding van coach Thomas Rongen.

Ons oordeel:
Een hartverwarmend verhaal over underdogs, gemeenschap, en de universele taal van voetbal. Het is een herinnering aan de kracht van doorzettingsvermogen en geloof.


10. “I Believe in Miracles”

Jaar uitgebracht: 2015
Duur documentaire: 1 uur 44 minuten
Te zien op: diverse streaming platforms

Het verhaal van Nottingham Forest’s onwaarschijnlijke opmars onder manager Brian Clough, culminerend in het winnen van de Europacup I in 1979 en 1980.

Ons oordeel:
Een opbeurend en vermakelijk verhaal dat bewijst dat wonderen in het voetbal mogelijk zijn. Het is een ode aan een van de meest charismatische figuren in de sport.


BONUS: Bob Marley Legacy – Rhythm Of The Game

Jaar uitgebracht: 2020
Duur documentaire: 1 uur
Te zien op: YouTube

Hoewel het strikt genomen geen voetbaldocumentaire is, verkent deze film de diepe liefde van muzieklegende Bob Marley voor voetbal en zijn invloed op het spel.

Ons oordeel:
Een intrigerende blik op hoe voetbal de creativiteit en het leven van een van de grootste muzikanten aller tijden beïnvloedde. Een unieke kijk op de samensmelting van cultuur, muziek, en sport.


Weet jij al welke documentaire je als eerste gaat kijken?

Daar heb je het, de top 10 voetbal documentaires (plus een bonus) die elke fan zou moeten zien. Deze lijst laat de veelzijdigheid van voetbal zien, van de prachtige spelmomenten tot de diepe persoonlijke verhalen die het hart van de sport vormen. Kies je favoriet, ga er lekker voor zitten en laat je meeslepen door de onvergetelijke verhalen die voetbal zo bijzonder maken.

Mis je een voetbal documentaire of voetbalserie die écht niet in het rijtje mag ontbreken? Mail dan je suggestie via info@woonleven.com. Wij voegen graag je suggestie toe, zodat andere voetballiefhebbers de serie/documentaire niet hoeven te missen!


Meer blogs lezen over film, radio en televisie?

Geef een reactie