Meeste bekende vochtproblemen in je woning

Bij elke woning is er vocht aanwezig, alleen in sommige gevallen neemt het vochtgehalte zodanig toe dat het veel te hoog is en beschadiging in huis veroorzaakt. In dat geval wordt er gesproken over een vochtprobleem. In dit artikel bespreken we de meest bekende vochtproblemen die je thuis kunt hebben en hoe je de vochtproblemen in huis kan oplossen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt duidelijk naar voren bij een regenbui. Het vocht wat dan op de buitenmuur komt dringt van buiten naar binnen. Normaal gesproken houdt de buitenmuur dit tegen, maar bij beschadiging aan deze muur verliest de buitenmuur grotendeels zijn werking. Bij beschadiging kun je denken aan kieren en oude brosse voegen in de muur. De makkelijkste oplossing om de muren te impregneren. Het beste is dit door een specialist te laten doen. Met deze oplossing wordt de muur opnieuw volledig waterdicht gemaakt.

Opkruipend vocht in de muren

Bij opkruipend vocht is er sprake van het grondwater wat langzaam gaat stijgen. Dit gebeurd zodra de muur voor het eerst in aanraking komt met dit water. De muur zuigt het grondwater dan als ware op. Dit vocht moet worden verwijderd door een vochtbestrijder. Dit vocht wordt dan vervolgens uit de muur gezogen, waardoor het vochtgehalte hier zal afnemen. Daarnaast kan er ook voor worden gekozen om de kruipruimte op de juiste manier te ventileren. Wanneer het vochtgehalte hier afneemt zal er ook minder naar de muren zelf kunnen trekken.

Vochtplekken in de muren oplossen

Vochtplekken in de muren zijn ook een veel voorkomend probleem. Dit zijn vaak lelijke plekken in de muur en worden vergezeld door de nodige schimmels. Deze plekken hebben vaak witte,gele of zwarte kleur in de muur. Schimmels zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid. Welke is ontstaan door een bepaalde lekkage of minder ventilatie. Hierbij moet dus eerst de oorzaak worden opgespoord en verholpen. Hierna kan de schimmel worden verwijderd en ook de ventilatie worden gecontroleerd.

Geef een reactie