Nu nog een nieuwe CV-ketel kopen, is dat verstandig in 2023?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juni 5th, 2023 om 10:13 am

Meest-gestelde vraag vanwege de energiecrisis in 2022

Mede door de energiecrisis misschien wel een van de meest gestelde vragen in het afgelopen jaar: ‘Nu nog een nieuwe CV-ketel aanschaffen, is dat nog verstandig 2023?’

Nadat al jaren gesproken is over het verduurzamen van woningen in Nederland is er begin 2022 door onze overheid daad bij woord gevoegd. Vanaf 2026 is het plaatsen van – tenminste –  een hybride warmtepomp verplicht bij het vervangen van de CV installatie.

Maar wat nu als je thuis een cv-ketel hebt die aan vervanging toe is? Dan heb je twee keuzes

  • Overstappen op een (hybride) warmtepomp
  • Een nieuwe cv-installatie kopen
  • Een nieuwe hybrid ready cv ketel kopen

In deze blog lees je wat de overwegingen zijn en waarom nú kiezen voor cv-ketel helemaal zo gek nog niet is.


Uiteindelijk verdwijnt de CV-ketel

Hoe dan ook zal de traditionele gasketel in de toekomst gaan verdwijnen, Maar wanneer dat is, zal voor iedereen anders zijn. En dat is met name afhankelijk van het beleid van jouw gemeente. Alle gemeenten zijn namelijk bezig met het maken van plannen voor een aardgasvrije leefomgeving als gevolg van de landelijke campagne ‘Programma Aardgasvrije wijken’.  

De overheid heeft hiervoor honderden miljoenen beschikbaar gesteld. Deze miljoenen mogen gemeenten gebruiken om bijvoorbeeld huizen beter te isoleren, aan te sluiten op een warmtenet of om te investeren in zuinige installaties. Er zou dus zomaar een subsidie voor jouw installatie kunnen zijn.

Check of er een subsidie beschikbaar is

Het is zonde om zelf te investeren in een nieuw verwarmingssysteem, terwijl de gemeente van plan is om de mensen in jouw wijk, stad of dorp tegemoet te komen.


Nu een CV-ketel kopen, straks omzetten naar een warmtepomp

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te gaan voor de laagste initiële investering en de cv ketel 1 op 1 kunnen vervangen voor een nieuwer model.

Ook is huren in dit geval een optie. Wil je een korte periode van 3-5 jaar overbruggen? Dan kun is huur ook zeker het overwegen waard!

Toch is er een beter alternatief in dit geval. Wij adviseren je te kiezen voor een zogenaamde ‘hybrid-ready’ CV ketel!  Zo vervang je toch je huidige gasketel voor een nieuw exemplaar, maar is deze ook geschikt is voor een hybride installatie.


Wanneer een ‘hybrid-ready’ cv ketel een goede keuze is.

Een ‘hybrid-ready’ cv ketel is met name een goede optie wanneer je op dit moment nog geen goed geisoleerde woning hebt. Daarmee is je woning eigenlijk niet geschikt voor een (hybride) warmtepomp systeem.

Het is dus zaak om eerst te investeren in het goed isoleren van je woning, waarna je de overstap kunt maken naar een warmtepomp.

Je kunt overigens vandaag nog jouw oude (gebrekkige) CV-ketel inruilen voor een hybride ready exemplaar zoals bijvoorbeeld de Nefit ProLine NxT HRC 24 CW4. Hiermee ben je nu al duurzamer en kun je deze later tóch combineren met een hybride warmtepomp. Daarmee bespaar je in de toekomst fors op je gasverbruik.

Hier kun je deze Nefit CV ketel kopen >>


Voorbereid op de toekomst met de nieuwe generatie cv ketels

Veel – maar niet alle – CV ketels van de nieuwe generatie zijn ook voorbereid op alternatieve gassoorten, zoals biogas en waterstof. En dat kan best nog wel eens interessant worden in de toekomst, want al enige tijd wordt er hard gewerkt naar dit alternatief. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van auto’s en bussen. Als de ontwikkeling zich doorzet kan dit zomaar eens de nieuwe – alternatieve – manier van verwarmen worden.


Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we jou duidelijk hebben kunnen uitleggen waarom nú een cv ketel aanschaffen nog helemaal zo gek nog niet is.. Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog of schrijven we een blog over jouw bijdrage.

Een gedachte over “Nu nog een nieuwe CV-ketel kopen, is dat verstandig in 2023?

Geef een reactie