Wat is een goede internetsnelheid?


Om meteen een pasklaar antwoord te geven: Een goede internetsnelheid is wanneer de snelheid tussen de 100-200 Mbps ligt. Deze snelheid is voor de meeste huishoudens geschikt omdat je hiermee – voor 2 tot 5 gebruikers tegelijk – de dagelijkse activiteiten zoals het streamen van video en videochat aan kunt.

Toch is dit antwoord op de vraag ‘wat is een goede internetsnelheid’ niet voor iedereen juist. In deze blog – in samenwerking met Internetten.nl – lees je wat de factoren zijn waarmee je rekening dient te houden, voordat je begint aan het vergelijken van internet of internet en tv vergelijken.


Ieder huishouden heeft andere behoeften

In de bepaling wat voor jou een goede internet snelheid is, dien je rekening te houden met diverse factoren. De grootste situatie-verschillen zien we wanneer er sprake is van een thuiskantoor of veel thuiswerken en/of veel gaming activiteit. In deze situaties zijn uploadcapaciteit voor bestanden en reactietijden zeer belangrijk.

Je zult dus begrijpen dat doordat we door COVID nog steeds veel thuiswerken, logischerwijs onze internetbehoefte ook omhoog gegaan is.


De ervaring met het gebruik van een internetverbinding hangt af van verschillende factoren:

  • Hoeveel apparaten zijn tegelijkertijd aangesloten en in gebruik?
  • Hoeveel mensen streamen video van Netflix, YouTube of een andere dienst?
  • Gebruikt je je Wi-Fi thuis voor online gamen?
  • Moet je regelmatig grote bestanden versturen voor werk of hobby?
  • Stream je regelmatig 4K-video, of beperk je je meestal tot eenvoudige online taken?
  • Raak je snel gefrustreerd als het laden van een webpagina lang duurt of je online game vertraagt?

Internetsnelheid + geschikt voor aantal gebruikers

Hoewel elk huishouden dus zijn eigen definitie heeft van wat een goede internetsnelheid is op basis van hun behoeften. Hebben we wel een aantal ranges die als uitgangspunt gehanteerd worden:

*Het kan zijn dat op uw locatie niet alle snelheden aangeboden worden. (bijv als er geen glasvezel aanwezig is of u in het buitengebied woont)

25 Mbps – Basis – geschikt voor 1-2 gebruikers

100 Mbps – Gemiddeld – geschikt voor 3-4 gebruikers

200 Mbps – Snel – geschikt voor 4-5 gebruikers

500 Mbps – Zeer snel – geschikt voor 5+ gebruikers

1000 Mbps – Giga snel – geschikt voor 5+ gebruikers


LET OP: de geadverteerde snelheid is niet de werkelijke Wi-Fi snelheid.

Hoewel er diverse factoren zijn waar u rekening mee dient te houden is er 1 misschien wel het allerbelangrijkste: Uw Wi-Fi-netwerk.

De gemiddelde Wi-Fi-snelheid is in werkelijkheid 20-50 procent lager dan de geadverteerde downloadsnelheid liggen doordat er draadloze interventies zijn.

Daarnaast zal de snelheid vervagen naarmate je je verder van de router bevindt. Daarom is het zeer belangrijk om een snelheid te kiezen die iets hoger ligt dan hetgeen je eigenlijk nodig zou hebben.


Hoeveel internetsnelheid heb ik waarvoor nodig?

Om een goede overweging te maken over welke internetsnelheid jij nodig hebt, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van dagelijkse activiteiten genoemd. Op basis van deze voorbeelden kun jij een inschatting maken welke internetsnelheid jij nodig hebt.

  • E-mail controleren en op het web surfen: minimaal 1-5 Mbps
  • HD-videos streamen: 5-25 Mbps minimaal
  • 4K-videos streamen en tegelijk online games spelen: minimaal 40-100 Mbps
  • 4K- videos streamen, tegelijk online games spelen en tegelijk zeer grote bestanden downloaden: minimaal 200 Mbps

Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we jou duidelijk hebben kunnen uitleggen wat een goede internetsnelheid is. Heb jij nog toevoegingen aan onze blog over een goede internetsnelheid? of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog of schrijven we een blog over jouw bijdrage.

Een gedachte over “Wat is een goede internetsnelheid?

Geef een reactie