Plantaardige omega 3-vetzuren

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het belang van voldoende omega 3-vetzuren in de voeding. Er wordt steeds meer duidelijk over het belang van deze vetzuren voor je gezichtsvermogen, het voorkomen van hart- en vaatziekten en de relatie met bepaalde vormen van mentale problemen.

vissen

De meeste mensen weten wel dat omega 3-vetzuren in vis zitten. Dienstmeisjes lieten vroeger in hun contract opnemen dat ze niet vaker dan 2 keer per week zalm hoefden te eten, om te voorkomen dat ze dit 7 dagen per week kregen. Tegenwoordig eten we zelden meer dan 1 a 2 keer in de week vis als we dat al doen. Vegetariërs en veganisten komen daar uiteraard sowieso niet aan. Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt?

Bronnen van omega 3-vetzuren

Zoals gezegd zitten omega 3-vetzuren in vis. Daarnaast bevatten vlees en eieren deze vetzuren ook. Dit zijn echter allemaal dierlijke producten die veganisten niet eten. Plantaardige bronnen die het rijkste zijn aan omega 3-vetzuren zijn producten zoals olie, gemaakt van lijnzaad, raapzaad en soja. Uiteraard geldt dat ook voor lijnzaad zelf en in mindere mate voor sojaproducten. Daarnaast bevatten walnoten deze vetzuren. Dat geldt ook voor groene bladgroentes, al moet gezegd worden dat deze beduidend minder omega 3-vetzuren leveren dan walnoten.

Vega en vegan

Het zal dus duidelijk zijn dat het niet gemakkelijk is om voldoende omega 3-vetzuren binnen uit plantaardige bronnen te halen voor mensen die vegetarisch eten. Voor veganisten is het zo goed als onmogelijk aangezien zij ook geen eieren eten, waardoor een goede vegetarische leverancier van deze vetzuren wegvalt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig naast de bekende omega 3-supplementen op basis van dierlijke producten ook omega 3 vegetarisch preparaten. Deze zijn gemaakt van algen en daardoor ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Volwaardige voeding

Het valt, zeker als je vegetarisch of veganistisch eet, niet mee om een volwaardig eetpatroon samen te stellen. Je kunt hiervoor dan ook het beste het gesprek aangaan met een deskundige op dit gebied. Een diëtist die gespecialiseerd is in een plantaardig eetpatroon kan je op weg helpen om de kennis te verzamelen die je nodig hebt om je lichaam optimaal te voeden.

Conclusie

Omega 3-vetzuren zijn onmisbaar als het gaat om goed voor je lichaam zorgen, maar het is niet zo eenvoudig om dit door middel van je voeding te bereiken. Zeker niet als je vegetarisch of veganistisch eet. Je zult dan moeten letten op een adequate inname van plantaardige producten die vegan omega 3 vetzuren bevatten en dit ondersteunen door het innemen van supplementen om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende van deze vetzuren op kunt nemen.

Geef een reactie