Tapijttegels zijn niet alleen een betaalbare keuze, ze kunnen ook nog eens ontzettend stijlvolle vloerbedekking zijn, wanneer je bijvoorbeeld meerdere kleuren toepast. Bovendien maakt het eenvoudige onderhoud ze een slimme keuze. Gelukkig is het installeren van tapijttegels iets dat de doe-het-zelvers prima zelf kunnen; er zijn slechts een paar gereedschappen, een beetje voorbereiding en een goede dosis ‘vertrouwen in eigen kunnen’ nodig om de klus te klaren.
Dat is echter heel anders dan traditioneel opgerold tapijt. Wat een zeer arbeidsintensief klusje is (en dus duur) en waarbij eigenlijk altijd een vloerenlegger nodig is. Gelukkig kunt u – als u leert hoe u tapijttegels kunt installeren – dezelfde look en feel krijgen voor minder tijd en geld. Grote kans dat het zelfs nog mooier wordt!
Na het lezen van deze blog hopen we dat je zelf aan de slag kunt. Als je de eenvoudige stappen voor het installeren van tapijttegels volgt, kun je in een paar uur zelf een kamer inrichten!
Wat zijn tapijttegels en waarvoor worden ze veel gebruikt?
First things first: Want wat zijn tapijttegels en waar worden ze veel gebruikt?
Tapijttegels zijn niet per se nieuw, maar hun groei in populariteit is niet te missen. Tapijttegels worden traditioneel gebruikt in commerciële omgevingen omdat ze gemakkelijk te vervangen zijn. Ze zijn voorzien van schuimpads en hebben meestal een zelfklevende laag. Maar ook bestaan ze zonder de zelfklevende laag. Deze hebben lijm of een lijm genaamd antisliplijm nodig.
De afgelopen jaren zien we tapijttegels toch ook steeds vaker terug niet commerciële omgevingen. Mede door het feit dat elke tegel afzonderlijk vervangbaar is, Dit maakt de tapijttegel ideaal voor huizen met kinderen en huisdieren, waar morsen en ongelukjes waarschijnlijk voorkomen.
Tapijttegels leggen in 6 stappen
De gereedschappen
Dit is wat u nodig hebt:
- Hamer/moker
- Meetlint
- Liniaal
- Krijt (voor het tekenen van een lijn
- Stanleymes
- Antisliplijm (optioneel indien geen zelfklevende tegels)
- Tapijtroller (optioneel)
- Koevoet (optioneel indien plinten)
Stap 1: Bereken de benodigde materialen.
Zorg dat u voldoende tegels heeft. Meet de kamer op door de lengte en breedte te vermenigvuldigen om de vierkante meters te vinden. Deel vervolgens de totale oppervlakte door de vierkante afmetingen van de gekozen tapijttegel, en voeg 10 tot 15 procent toe voor fouten en toekomstige vervangingen en reparaties.
Voor een kamer van 6 meter breed en 6 meter lang, met gebruik van 50cm vierkante tapijttegels, ziet de berekening er als volgt uit:
- 6m x 6m = 36 (vierkante meter van de kamer)
- 0,5 x 0,5 = 0,25 (vierkant oppervlak van elke tegel)
- 26 / 0,25 = 144 tegels
- 144 x 0.1 = 14-15 tegels (10 procent extra)
- 144 + 15 (afgerond naar boven) = 149 tegels nodig
Stap 2: Een dag van tevoren; Bereid de ruimte voor.
Voordat u tapijttegels kunt installeren, moet de kamer eerst een beetje worden voorbereid. Bestel eerst uw tegels. Deel de vierkante meter van de kamer door de afmeting van een enkele tegel om te berekenen hoeveel u er nodig hebt. Voeg 10 procent toe voor afval en toekomstige reparaties.
Bereid de vloer de dag ervoor voor zoals nodig en zorg dat deze vlak, droog en schoon is. Breng de tapijttegels vervolgens een dag van tevoren in de kamer om ze aan de temperatuur te laten wennen.
Belangrijk: Heeft u plinten? Vergeet deze niet te verwijderen! Verwijder eventuele plinten voorzichtig (bijvoorbeeld een koevoet is hiervoor erg handig). Leg de plinten vervolgens opzij om ze terug te plaatsen wanneer u klaar bent.
Stap 3: Markeer het midden van de kamer.
In het midden van de kamer beginnen is de gemakkelijkste manier om een consistent legpatroon te garanderen zodra u de muren bereikt. Zoek het middelpunt van elke muur en markeer de ondervloer op dit punt. Trek een krijtlijn op de vloer tussen de markeringen op de muur ertegenover.
Logischerwijs kruisen de lijnen elkaar nu op het middelpunt van de vloer.
Leg tapijttegels vanaf het middelpunt droog langs de krijtlijnen en zonder lijm op hun plaats. Ga door met het leggen van hele tegels tot aan de muur.
Stap 4: De opstelling testen
Begin in het midden en ga naar de muur toe. Leg de tapijttegels langs de twee basislijnen. Als het gat bij de muur smaller is dan de helft van de breedte van een tegel, verschuift u het middelpunt en de lijnen totdat er ten minste een halve tegel in de ruimte past.
Indien het gat tussen de laatste hele tegel en de muur – aan beide zijden – meer dan de helft van de breedte van de tapijttegel is, Verschuift u het middelpunt zodat u nog een hele tegel kunt plaatsen. Denk hierbij goed na over de kant van de kamer waar u de volle tegels het liefst wilt hebben.
Bent u bijvoorbeeld van plan een groot aantal meubelstukken te plaatsen aan 1 zijde en is de andere zijde vrij? Dan zouden wij kiezen voor een volle tegel aan de vrije zijde.
Stap 5: Installeer de tegels.
Begin met het installeren van de tapijttegels nadat u de beginrijen op de juiste wijze hebt neergelegd. LET OP: Op vrijwel iedere tapijttegels staat er een pijl op de achterkant van de tegel. Zorg ervoor dat alle pijlen in dezelfde richting wijzen voor een naadloze ligging. Een ander plan? Denk goed na en draai ze volgens een vooraf gepland patroon.
Bij zelfklevende tapijttegels verwijdert u de plastic folie of het papier om de zelfklevende achterkant bloot te leggen. Zorg ervoor dat de richting correct is en plaats de tegel lichtjes op de vloer. Zodra u tevreden bent, drukt u de tegel met de hand op zijn plaats. Om er zeker van te zijn dat de vloer goed aanhecht, kunt u gebruik maken van een moker en slaat u hiermee zachtjes over de tegel.
Bij tapijttegels die gelijmd moeten worden, gebruikt u het juiste gereedschap om de lijm aan te brengen. Volg de aanwijzingen van de fabrikant, aangezien sommige lijm eerst kleverig moet worden. Zorg ervoor dat de pijlen in de juiste richting liggen en leg de tapijttegel lichtjes op de lijm, waarbij u erop let dat er geen lijm op het tapijtoppervlak komt. Druk de tegel op de juiste plaats met de hand aan.
Om te voorkomen dat er geen lijm op de tapijttegels komt, adviseren wij hier geen moker te gebruiken.
Stap 6: Snijd en installeer de tapijttegels langs de wanden.
Als het grootste deel van de vloer ligt, is het eenvoudig om de stukken die langs de muren lopen op maat te snijden. Meet de ruimte tussen de muur en de laatste volle tegel en breng die maat over op een tapijttegel. Snijd de tapijttegel op maat met behulp van de liniaal en een stanleymes
Muren zijn niet altijd perfect recht, dus ga er niet van uit dat alle uiteindelijke tapijttegels precies even groot zullen zijn. Neem de tijd en meet elke ruimte afzonderlijk op.
Belangrijk: Let goed op dat u de tapijttegels aan de juiste zijde afsnijd. Houd hierbij de pijlen goed in de gaten. Eenmaal gesneden, installeert u deze tapijttegels zoals u in de vorige stap hebt gedaan.
Indien u de plinten tijdens de voorbereiding hebt verwijderd, plaatst u deze terug nadat u het gehele tapijtoppervlak hebt uitgerold. Wilt u stap 7 ook nog doen? Wacht dan nog even met het terugplaatsen van de plinten.
Optioneel: Stap 7: Het beste resultaat met een tapijtroller.
Nadat de tapijttegels geïnstalleerd zijn, is het optioneel om er nog met een tapijtroller overheen te gaan. Ga met de tapijtroller in alle richtingen over elke tegel om ervoor te zorgen dat de lijm goed contact maakt met de ondervloer. Dit is als het ware net stofzuigen!
Met behulp van een tapijtroller zorgt u ervoor dat de tegels écht goed vastliggen en bereikt u (volgens ons) het beste eindresultaat.
Zelf toffe ideeën en bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!
Heb jij zelf toffe ideeën of handige tips om doe-het-zelvers verder te helpen of heb je iets gezien dat niet mag ontbreken in onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw handige tip toe aan onze blog of schrijven we een blog over jouw handige doe-het-zelf-tips!
Een gedachte over “Tapijttegels DIY: Hoe leg je zelf tapijttegels? (Handig 6 stappenplan)”