Een buitenkeuken maken: welk hout?

​​​​​​

Een buitenkeuken: de droom van iedere Bourgondiër. Heerlijk samen in de tuin zitten met vrienden of familie en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om vlees te snijden en te barbecueën. Heb je er ook een koelkast ingebouwd? Dan hoef je ook nog eens niet naar binnen om drinken te halen!

Voor de echte doe-het-zelvers is het maken van een buitenkeuken een prachtige klus. Zeker een houten buitenkeuken. Maar welk hout wordt geadviseerd?  In dit artikel geven wij je meer informatie over de verschillende houtsoorten waarmee je een buitenkeuken kunt maken.

​​​​​​​


Een buitenkeuken van hout

Een houten buitenkeuken is perfect voor een natuurlijke look in de tuin. Hout is daarom ook een populaire keuze als materiaal voor het maken van een buitenkeuken. Daarnaast is hout zeer goed te bewerken. Wanneer je ervoor kiest om jouw buitenkeuken uit hout te maken dan heb je de keuze uit de volgende houtsoorten:

  • Geïmpregneerd Vurenhout
  • Steigerhout
  • Douglashout


Geïmpregneerd vurenhout

​​​​​​​Vurenhout is de goedkoopste optie als je een houten buitenkeuken wilt gaan maken. Vurenhout is licht van gewicht en het is eenvoudig te bewerken. Deze twee eigenschappen maken vurenhout een houtsoort die uitermate geschikt  is voor het maken van een buitenkeuken.

Onbehandeld vurenhout is daarentegen niet heel duurzaam en kent een levensduur van vijf tot tien jaar. Dat maakt dan ook dat onbehandeld vurenhout niet geschikt is voor het maken van een buitenkeuken. Dit is op te lossen door vurenhout te impregneren. In tegenstelling tot onbehandeld vurenhout heeft de geïmpregneerde versie een levensduur van 10 tot wel 25 jaar. Daarnaast het geïmpregneerde hout weinig onderhoud nodig.

Maar volgens ons is het impregneren niet genoeg. Wij raden daarom aan om de houtsoort te behandelen met een speciale beits voor geïmpregneerd hout. Deze beits zorgt ervoor dat het houd een sterkere bescherming heeft tegen weersomstandigheden. Geen overbodige luxe voor een buitenkeuken.


Steigerhout

​​​​​​​Steigerhout, daar kun je inmiddels niet meer omheen. Steigerhout is logischerwijs een zeer populaire houtsoort voor het maken van een buitenkeuken. Het steigerhout oogt robuust en krijgt door deze uitstraling een stevig eigen karakter. Het is dan ook een aanwinst voor iedere tuin.

Steigerhout is echter een zachte houtsoort, maar kan prima tegen een stootje. Indien onbehandeld gaat steigerhout – net als vurenhout – 5 tot 10 jaar mee. In tegenstelling tot vurenhout, neemt steigerhout ontzettend veel vocht op. Daarom is het belangrijk dat steigerhout behandeld wordt. Zo blijft het mooi én gaat het langer mee. Maak je een buitenkeuken van behandeld steigerhout? Dan gaat deze 10 tot 15 jaar mee.


Douglas hout

Douglas hout is een ontzettende populaire houtsoort. Deze wordt dan ook veelvuldig gebruikt voor de vervaardiging van allerhande tuinmeubels. Deze sterke houtsoort kan voor vele toepassingen gebruikt worden. Het is dan ook niet zo gek dat Douglas hout ook bij uitstek geschikt is voor een buitenkeuken. Douglas hout heeft een kleur die wat oranjeachtig aan doet. Wat ons betreft geeft dit de tuin een luxe uitstraling.

Douglas hout is een upgrade ten opzichte van vurenhout en steigerhout. Zeker als het gaat om duurzaamheid en levensduur. Onbehandeld zal Douglas hout namelijk tien tot vijftien jaar mee gaan. Voeg daar de juiste behandeling aan toe en het Douglas hout zal nog vele jaren extra mee gaan. Douglas hout zouden wij behandelen met een speciale Douglas hout olie. Dit zorgt voor het beste eindresultaat bij een buitenkeuken van douglas hout.


Het keukenblad: toch een ander materiaal?

Vanzelfsprekend kun je voor het keukenblad ook gebruik maken van één van de houtsoorten. Maar volgens ons is het ook een goed idee om deze van beton te maken. Hiermee geeft u de buitenkeuken een extra ‘touch’ en een robuust uiterlijk.

Wanneer je kiest voor beton, kies je ook meteen voor een zeer lange levensduur (tussen de 20 en 30 jaar.) Dat is behoorlijk wat langer dan de meeste houtsoorten.

Beton is namelijk een zeer weerbestendig materiaal en biedt uitstekende bescherming tegen vocht. Daarnaast is beton eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Een laatste voordeel van een betonnen werkblad is de prijs. Beton is namelijk zeer goedkoop!

BELANGRIJK: Zorg ervoor dat het blad 4-5 centimeter dik en niet te zwaar is. Een zwaarder keukenblad heeft meer kans op breuk.

Kies je ervoor om toch het keukenblad van jouw buitenkeuken hout te maken? Dan adviseren wij het aanbrengen van een epoxy. Deze glimmende laag beschermt het keukenblad tegen vocht en andere viezigheden en zorgt ervoor dat alle naden gesloten worden.

2 gedachten over “Een buitenkeuken maken: welk hout?

Geef een reactie