Tips voor het verven van een muur

Denk je erover om een of meerdere muren in je woning te gaan verven? Dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. In deze blog vind je meer informatie over het verven van muren in huis.

Waarom een muur verven?

Een muur is niet alleen een belangrijke steunpilaar voor jouw woning, maar zorgt ook voor een eerste indruk en het geeft direct sfeer aan een ruimte. Het is tegenwoordig een trend om in ieder geval één muur in de woonkamer een kleur te geven. Dat breekt de ruimte en zorgt vaak voor een gezellige sfeer. Naast de sfeer zien geverfde muren er ook verzorgd en netjes uit. Wanneer je vrienden of familie thuis uitnodigt zijn de muren toch een van de eerste dingen die ze zien, dus het is toch fijn als dat er aangenaam uitziet.

Heb je liever hulp van een schilder bij het verven van jouw muur? Vind hier dan snel en eenvoudig een schilder bij jou in de buurt.

De voorbereiding

Voor het verven van een muur is een goede voorbereiding van essentieel belang. Je wilt immers geen halfbakken werk doen. Voor een goede voorbereiding is het van belang dat je goed hebt uitgezocht hoeveel verf je nodig hebt, welke kwasten je hiervoor kunt gebruiken en welke verschillende kwasten en rollers je allemaal nodig hebt. Daarnaast is het heel belangrijk om alles goed af te dekken in de ruimte van de te verven muur. Denk daarbij aan het afdekken van de vloer, meubels en de plinten. Kortom, alles waar je geen verfspatten op wilt hebben. Tot slot is het zeer belangrijk om de muur grondig schoon te maken en te ontvetten.

De muur verven

Na het ontvetten van de muur kun je beginnen met het voorstrijken van de muur. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak van de muur mooi egaal wordt en de verflaag vervolgens beter dekt. Nadat de voorstrijk droog is, begin je met de eerste verflaag. Het beste is om te beginnen met de kleine hoekjes en de randen. Dat doe je met een kleine kwast. Vervolgens kun je met de roller het grote oppervlak verven. Is de verf opgedroogd, maar niet dekkend genoeg? Ga dan voor meerdere lagen, zodat je muur de gewenste kleur en uitstraling krijgt.

Afronden

Na het verven is het belangrijk om zo snel mogelijk de tape te verwijderen. Doe dit wanneer de verf nog nat is. Als de tape te lang blijft zitten kun je het er steeds moeilijker afhalen en heb je kans op lelijke plekken. Wil je de kwasten nogmaals gebruiken? Dan is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Dit doe je op verschillende manieren, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt hebt.

Bij verf op waterbasis leg je de kwasten in een bak met warm water. Laat deze 2 uur weken, droog de kwasten af en bewaar deze op een droge plek. Bij kwasten op terpentinebasis zet je de kwasten in een klein schoon potje met een laagje terpentine. Zorg ervoor dat de terpentine alle haren van de kwasten bedekt. Laat dit 2 uur weken, droog vervolgens af en bewaar ze op een droge plek. Ook je plafond verven? Klik hier voor meer tips.

Geef een reactie