Vloerisolatie als slimme investering

Wil je efficiënt je energiekosten verlagen en je wooncomfort verhogen? Dan is vloerisolatie een slimme investering die loont op lange termijn. Het is zowel mogelijk om je benedenvloer als je tussen- of zoldervloer te isoleren. Alles over de mogelijke werkwijzen en materialen, de gemiddelde prijzen, … ontdek je in dit artikel!


Waarom je vloer isoleren?

De meeste warmte in je woning ontsnapt langs je dak en je gevels, maar ook je vloer isoleren is wel degelijk een rendabele en duurzame investering. Dankzij vloerisolatie geniet je namelijk optimaal van…

  • Lagere energiekosten: dankzij vloerisolatie kan warmte moeilijker uit verwarmde woonruimtes ontsnappen. Je voorkomt ook dat koude vanuit je (kruip)kelder naar boven dringt. Zo moet je veel minder stoken en verlaag je doeltreffend je energiefactuur.
  • Hoger wooncomfort: laat je je vloer(en) isoleren? Dan geniet je het hele jaar lang van een constantere binnentemperatuur. Bovendien voelt je vloer warmer aan. Zo heb je nooit meer last van koude voeten in huis.
  • Ook geluidsisolatie: naast een hoger warmtecomfort creëer je met vloerisolatie ook een beter geluidscomfort in je woning. Zo zijn die storende geluiden vanop de bovenverdieping (schuivende stoelen, voetstappen, muziek, …) voorgoed verleden tijd.
  • Preventie van vochtproblemen: isoleer je je benedenvloer langs onder? Door isolatie te plaatsen tegen je kelderplafond voorkom je dat vocht condenseert tegen de onderkant van je vloer. Zo vermijd je op termijn vochtproblemen. Let op: ook ventilatie in je kelderruimte is belangrijk om de luchtvochtigheid in deze ruimte op peil te houden.
  • Combinatie met vloerverwarming: laat je je vloer isoleren en opnieuw bekleden? Dan is dat project ook het uitgelezen moment om vloerverwarming te laten plaatsen. Zo geniet je van een nog groter wooncomfort en bespaar je nog extra op je energiekosten.

Hoe je vloer isoleren?

Je kan zowel je beneden-, verdiepings- als zoldervloer eenvoudig en snel laten isoleren. Maar hoe gaat een vakman daarbij te werk? We doen die werkwijze kort uit de doeken:

1. Benedenvloer isoleren

Je benedenvloer isoleren kan zowel langs onder als langs boven. De meest aangewezen werkwijze hangt vooral af van jouw situatie. Is je vloer bv. nog in een goede staat en heb je geen zin in breekwerken? Dan plaatst een vakman de vloerisolatie gewoon tegen het plafond van je kelder of kruipruimte. Wil je je vloer echter volledig renoveren? Dan laat je je benedenvloer beter langs boven isoleren. Bij voldoende opbouwhoogte kan dat bovenop je huidige vloer. In het andere geval moet je je oude vloer eerst uitbreken.

2. Verdiepingsvloer isoleren

Gaat het vooral om geluidsisolatie? Dan kan je een geluidsisolerende mat (bv. van polyethyleen) onder je vloerbedekking laten leggen. Wil je ook optimaal thermisch isoleren? Dan zijn er nog verschillende andere mogelijkheden. Bij een houten tussenvloer kan je bv. isolatiedekens van minerale wol tussen de houten balken plaatsen of gespoten glaswol laten inblazen. Bij een betonnen tussenvloer zijn harde, kunststof isolatieplaten of gespoten PUR-schuim dan weer vaak gebruikte materialen.

3. Zoldervloer isoleren

De isolatiemethode bij een zoldervloer hangt vooral af van het type vloer. Bij een houten zoldervloer zal een vakman eerder de vloerbalken opvullen met isolatiedekens van minerale wol, gespoten glaswol of cellulose. Bij een betonnen zoldervloer is kunststof isolatie meer aangewezen. Ook een houten raamwerk op de betonnen vloer plaatsen is een optie. Die vult een vakman dan op met minerale wol, gevolgd door een vloerafwerking naar keuze.


Vloerverwarming-altijd-aan-energiebesparen-uitzetten-vloerverwarming2

Valkuilen bij vloerisolatie

Je vloer isoleren is een precieze klus. Wil je 100% zeker zijn van een goed eindresultaat met een optimaal rendement? Dan is het belangrijk om zeker deze valkuilen te vermijden:

Verkeerde isolatiemateriaal: wat is voor jou nu de beste vloerisolatie? Dat hangt onder meer af van het type ondervloer (hout of beton), het doel van de isolatie (thermisch of akoestisch), … Samen met je vakman bekijk je best het brede plaatje om een materiaal op maat te kiezen.

Geen luchtdichte isolatielaag: enkel met een naadloze isolatielaag geniet je ten volle van een hoger wooncomfort en lagere energiekosten. Koudebruggen kunnen namelijk voor warmteverlies én geluidsoverdracht tussen ruimtes zorgen.

Geen rekening houden met opbouwhoogte: bij de keuze van de isolatiemethode en het isolatiemateriaal speelt ook de opbouwhoogte een rol. Is die bv. beperkt? Dan werk je beter met materialen met een hogere isolatiewaarde. Zo volstaat een dunnere isolatielaag.

Niet denken aan vloerverwarming: isoleer én renoveer je je vloer? Denk dan ook aan de mogelijkheid om vloerverwarming te leggen. Het zou namelijk zonde zijn om later je vloer opnieuw te moeten uitbreken. Als je zulke werken combineert, komt dat veel voordeliger uit.


Hoeveel kost vloerisolatie?

De kostprijs voor het isoleren van een vloer hangt vooral af van de isolatiemethode, de gebruikte materialen, de oppervlakte van de vloer in kwestie, … Gemiddeld mag je rekenen op 15 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: in deze richtprijs zijn andere werkzaamheden als een nieuwe vloerafwerking, vloerverwarming, … niet inbegrepen. Voor een exacte kostprijs voor jouw project kan je altijd terecht bij een isolatiespecialist in je buurt.

Geef een reactie