Een waterontharder, het lijkt wel een hype. Steeds meer huishoudens kiezen namelijk voor een waterontharder en genieten van zacht water. Op sommige plekken in Nederland kan het water namelijk bovengemiddeld veel kalk bevatten, wat effect kan hebben op je huid of zelfs je huishoudelijke apparaten. Maar waar laat je zo’n waterontharder eigenlijk? En hoe kies je de juiste plek? Je leest het in dit artikel!
Bereikbaarheid
Het is belangrijk dat je waterontharder goed toegankelijk is. Dit omdat er ten minste ieder jaar onderhoud moet worden uitgevoerd en je het apparaat af en toe moet bijvullen met zout. Het is dus wel zo praktisch als de waterontharder op een plek wordt gemonteerd waar je eenvoudig bij kunt. Idealiter kies je natuurlijk een geschikte plek buiten het zicht, dan hoef je niet steeds naar het apparaat te kijken.
Welke plekken moet je vermijden?
Bij het plaatsen van een waterontharder denk je snel aan de meterkast of een kruipruimte, toch doe je er verstandig aan om deze ruimtes te vermijden. Vaak is ruimte is een meterkast of kruipruimte beperkt, waardoor het apparaat niet makkelijk toegankelijk is. Bovendien is het zeer belangrijk dat je zeker weet dat je waterontharder geen verdamping oplevert en niet kan overstromen. Dit kan namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties bij plaatsing in bijvoorbeeld de meterkast. Vraag dit dus altijd na bij de producent. De meeste moderne waterontharders hebben hier echter geen last meer van.
Dus welke plek kies je?
Om onbezorgd te kunnen genieten van zacht water plaats je de waterontharder op een veilige plek. Toegankelijkheid en veiligheid zijn hierbij de belangrijkste criteria. Enkele plekken waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de trapkast, keuken, garage of hal. Het is ook altijd verstandig om dit te overleggen met monteur, omdat deze in de meeste gevallen een leiding moet omleiden om deze aan te sluiten op de waterontharder.