Waarom en wanneer is een warmtepomp interessant?

Met een warmtepomp kan je jouw huis en eventueel ook sanitair water op duurzame wijze verwarmen. Je profiteert zo van een veel lagere energierekening én je stoot veel minder CO2 uit. Wanneer is zo’n warmtepomp interessant en welk type kies je best? Hoeveel kost een warmtepomp? Ontdek het hier!


Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater om je woning duurzaam te verwarmen. 80% Van alle opgewekte warmte haalt zo’n pomp uit deze hernieuwbare bronnen. Voor de overige 20% heeft het systeem elektriciteit nodig. Een warmtepomp is een behoorlijke investering, maar is op langere termijn goedkoper dan gas- of mazoutketels door de energiezuinigheid. Ook ben je zo een stuk milieuvriendelijker bezig.


Voor- en nadelen warmtepomp

Wat zijn de voornaamste voordelen van een warmtepomp? Hieronder een kort overzicht:

  • Milieuvriendelijk: warmtepompen halen hun warmte vooral uit hernieuwbare energie. Fossiele brandstoffen zijn dus niet langer nodig. Daardoor help je de opwarming van het klimaat tegen te gaan.
  • Energiezuinig: voor elke kWh aan stroom die je warmtepomp verbruikt, krijg je ongeveer 4 kWh aan warmte terug. Door die energiezuinigheid kan je de investering voor zo’n installatie binnen 7 à 15 jaar terugverdienen, afhankelijk van de situatie.
  • Financiële voordelen: de investering in een warmtepomp(boiler) kan je mogelijk verlagen met verschillende financiële voordelen. Denk aan subsidies, goedkope leningen, … Ook heb je de verwarmingsinstallatie zo sneller terugverdiend.
  • Verschillende toepassingen: met een warmtepomp kan je jouw huis duurzaam en budgetvriendelijk verwarmen. Daarnaast kan je zo’n systeem indien gewenst ook gebruiken voor het verwarmen van je sanitair water en zelfs je zwembadwater.

Soorten warmtepompen (+ wanneer interessant?)

Installateur Warmtepomp

Het principe is altijd hetzelfde, maar er bestaan zeker verschillende soorten warmtepompen. Welk type het meest interessant is voor jou, hangt vooral af van je situatie en je budget. De types warmtepompen op een rij:

1. Geothermische warmtepompen

Geothermische warmtepompen onttrekken warmte uit de bodem of uit het grondwater. Het zijn complexe installaties met een erg hoog rendement, maar ze zijn tegelijkertijd ook duurder. Onder meer door de arbeidsintensieve plaatsing.

Wanneer interessant: als nieuwe cv-installatie bij een totaalrenovatie of nieuwbouw

2. Lucht warmtepompen

Heb je niet genoeg budget voor een geothermische installatie? Dan is een lucht warmtepomp (lucht-lucht of lucht-water) een interessante optie. Deze halen warmte voor de woning uit de buitenlucht. Als gevolg van wisselende temperaturen is het rendement echter iets lager.

Wanneer interessant: ter vervanging van bestaande cv-ketel / nieuwe cv-installatie

3. Overige soorten warmtepompen

Hybride warmtepompen of warmtepompboilers zijn ook interessante alternatieven als bovenstaande opties niet passen bij je wensen en woonsituatie. Een overzicht:

  • Hybride warmtepomp: dit is een combinatie van een condensatieketel (gas of mazout) en een lucht-water warmtepomp. Het slimme systeem kiest telkens de energiebron die op dat moment het meest voordelig is.
  • Warmtepompboiler: deze installatie is interessant als je warmwaterbehoefte erg hoog is of als je al zonnepanelen hebt. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de buitenlucht om je sanitair water duurzaam te verwarmen. 

CONCLUSIE: welke warmtepomp kies ik?

De keuze voor een warmtepomp(boiler) hangt af van je woonsituatie (bv. renovatie of nieuwbouw), persoonlijke wensen en budget. Twijfel je nog tussen de verschillende beschikbare installaties? Een erkende installateur helpt je graag verder met advies op maat.

Geef een reactie