Waarom zou je een arbeidsmediator inschakelen?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 5th, 2022 om 02:32 pm

Het is altijd heel erg vervelend als er een conflict plaatsvindt op het werk. Vaak is een conflict onderling wel op te lossen, maar dit is helaas niet altijd het geval. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit soort conflicten op de werkvloer op te lossen. Het is natuurlijk een optie om andere medewerkers te betrekken, maar vaak loopt dit niet goed af. Het is veel handiger om een arbeidsmediator in te schakelen. Een arbeidsmediator is namelijk gespecialiseerd in het oplossen van conflicten in werksferen. Hierdoor voorkom je dat de spanningen zo hoog oplopen dat zelfs de productiviteit naar beneden gaat. In een veilige omgeving worden in een rap tempo de problemen opgelost. Vraag jij je nog steeds af waarom een arbeidsmediator nou zo handig is? Lees snel verder.

Het is allemaal op vrijwillige basis

Het fijne aan arbeidsmediation is dat er geen verplichtingen aan vast zitten. Het is helemaal vrijwillig, dus als je niet mee wilt doen dan kan dat gewoon. Het is dus ook zo dat je niet per se adviezen hoeft op te volgen. Het is natuurlijk aan te raden om dit wel te doen, maar er is helemaal niets verplicht. De impact van een arbeidsmediation is groot, dus het is sowieso het proberen waard. Wie wilt er nou niet dat een conflict zo snel mogelijk wordt opgelost? Precies: de overhand wilt natuurlijk dat dat zo snel mogelijk in zijn werk gaat. Daarbij is het ook goed om te weten dat je ten alle tijde kunt stoppen met het proces. Het is dus niet erg als je de mediatie voortijdig wilt beëindigen. Je moet het niet zien als een soort rechtszaak.

Je gaat juridische procedures uit de weg

Zoals eerder genoemd, moet je dit niet zien als een soort rechtszaak. Dit is namelijk absoluut niet het geval. Het inschakelen van een arbeidsmediator zorgt er juist voor dat je niet een ellenlange juridische procedure hoeft aan te gaan. Het gebeurt namelijk vaak genoeg dat het juist alleen maar ellendiger wordt, als er juridische stappen worden ondernomen. De kloof tussen de partijen wordt niet versterkt als je een mediator Houten inschakelt, wat wel het geval is als je iemand voor de rechter sleept. Vaak zijn de problemen ook nog niet zo ernstig als je een arbeidsmediator wilt inschakelen. Eigenlijk ben je juist de ellende voor.

Er zijn altijd winnaars en nooit verliezers

Het is bij een rechtszaak zo dat er eigenlijk maar 1 winnaar is. De winnaar is namelijk degene die de rechtszaak wint. Dit is bij een mediation helemaal niet het geval. Het gaat er niet om dat er een partij wint, want je wilt juist dat beide partijen goed uit het conflict komen. Arbeidsmediation is daarom ook iets wat je moet zien als een neutraal terrein. Het gaat vooral om verbinding en elkaar begrijpen door middel van een kwalitatief sterk gesprek. Het conflict dient opgelost te worden, maar daarna moet je ook nog samen door één deur kunnen. Je zou dus kunnen zeggen dat dit proces gericht is op gezamenlijk herstel. Niet meer en niet minder.

Geef een reactie