Warmtepomp kopen, waar op letten

Warmtepomp kopen waar op letten1

Warmtepompen, dé oplossing voor gasloos wonen.

Duurzaamheid, het is toch wel een van de meest besproken onderwerpen. Wij moeten met zijn allen duurzamer gaan wonen en langzamerhand ook van het aardgas af. Het is zelfs zo dat vanaf 1 Juli 2018, het verplicht is voor nieuwbouwwoningen om gasloos te bouwen.  Wie aan gasloos wonen denkt, denkt natuurlijk ook meteen aan een warmtepomp. Misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing voor gasloze woningen. In dit artikel lees je hoe een warmtepomp werkt , welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is hoe gek het ook klinkt, vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Wanneer je een fles cola in de koelkast plaatst, wordt de warmte uit de fles onttrokken en via de achterkant van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Een warmtepomp doet eigenlijk het tegenovergestelde, het onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft het vervolgens weer af in de woning. Hieronder vindt je een foto van de werking van een warmtepomp in de zomer en in de winter. Dit zal je vast een beter beeld geven van de werking van de waterpomp.

Warmtepomp werking - Zomer & Winter

Kosten van een warmtepomp?

Een warmtepomp kopen is natuurlijk niet zomaar iets. Het is een behoorlijke investering en daarom is het goed om te weten wat de mogelijke kosten zijn van de verschillende types. De aanschafkosten van een warmtepomp beginnen bij € 4.000,- en kunnen oplopen tot wel € 20.000, afhankelijk van het type.

Ik hoor je denken: dat is een behoorlijke wijde prijsrange. Maar het is eenvoudig te verklaren:  Je hebt namelijk veel verschillende soorten warmtepompen. De één werkt op aardwarmte en moet geïnstalleerd worden dmv grondboringen, terwijl de ander werkt op buitenlucht en eenvoudig geïnstalleerd kan worden naast het huis. Hieronder vindt u een overzicht van de type warmtepompen en de inschattingsprijs:

Type warmtepompGemiddelde aanschafprijs
Grond-water warmtepompVanaf € 10.000. (oplopend tot € 25.000)
Water-water warmtepompVanaf € 15.000
Lucht-lucht warmtepompVariërend van €4.000 tot €7.000
Lucht-water warmtepompVariërend van €4.000 tot €7.000
Hybride warmtepompVariërend van € 5.000 tot  € 7.000

Warmtepomp kopen, waar op letten?

Bij het kopen van een warmtepomp wilt u goed geïnformeerd zijn en altijd de juiste keuze maken. Daarom heeft woonleven voor u een handige lijst gemaakt met zaken waarop u moet letten bij het kopen van een warmtepomp.

  • Is de woning al goed geïsoleerd?
  • Hoeveel verwarmingsvermogen is er nodig?
  • Rendement
  • Zelfvoorzienend of hybride installatie
  • Meerdere offertes aanvragen

Is de woning al goed geïsoleerd?

Misschien wel heel erg voor de hand liggend. Maar wat ons betreft toch erg belangrijk, voordat er überhaupt nagedacht wordt over een warmtepomp. Het is immers zonde dat jouw warmtepomp, waar je veel geld voor betaald hebt, niet het maximale rendement kan halen doordat de isolatie niet goed is.

Hoeveel verwarmingsvermogen is er nodig

Om de kwaliteit van de installatie te waarborgen is het zeer belangrijk dat er op een goede manier in kaart gebracht wordt, welke hoeveelheid verwarmingsvermogen er nodig is.  Om dit te berekenen wordt er door een installateur, een zogenaamde ‘transmissieberekening’ gemaakt, ook wel bekend als ‘warmteverliesberekening’.

In de warmte verliesberekening worden de extreme factoren uitgezet en het verlies van de warmte van binnen naar buiten in kaart gebracht. Hierbij is het uiteraard bepalend hoe goed het pand geïsoleerd is en bij voorbeeld hoeveel er geventileerd wordt. Al deze factoren worden mee genomen in de berekening.

Zorg er dus voor dat jouw installateur een goede en realistische berekening maakt!

Rendement

Naast het feit dat het natuurlijk goed voelt om duurzaam te verwarmen, is het rendement ook niet geheel onbelangrijk. Laat uw installateur dus van te voren ook een rendements-berekening maken!

Hieronder een klein rekenvoorbeeld, ervan uitgaande dat een gemiddelde HR Cv-ketel 1m³ gas omzet in 9,7kWh warmte en een Daikin warmtepomp 1kWh stroom omzet in 5kWh warmte.

HR Cv-ketel:                €0,65 / 9,7 = € 0,067 per kWh warmte

Daikin warmtepomp:  €0,20 / 5,0 = € 0,040 per kWh warmte

Met een goede warmtepomp kan je dus al snel 40% besparen op je stookkosten. Daarnaast wordt een warmtepomp natuurlijk nog interessanter in combinatie met zonnepanelen. Daar kunnen installateurs u vast meer over vertellen!

Zelfvoorzienend of Hybride installatie

Ook als het buiten erg koud is kan een warmtepomp alsnog warmte onttrekken en afgeven in de woning. Is het buiten te koud, heb je een groot huis of stook je graag op hoge temperaturen? dan heb je kans dat de warmtepomp het niet aankan. In dit geval kan een hybride oplossing een uitkomst zijn. Bij een hybride installatie hangt de cv-ketel naast de warmtepomp en zal deze bijspringen indien nodig. Op deze manier ben je duurzaam bezig en ben je ten alle tijden zeker van het voor jou optimale wooncomfort. De aanschaf van zo’n hybride systeem is lager in de kosten. Maar houdt er rekening mee; het rendement is dat ook.

Wij raden je aan te kiezen voor een zelfvoorzienend systeem met een grondboring wanneer je klimaatneutraal wil zijn in je huis. Het zelfvoorzienende systeem is natuurlijk ook de meest duurzame oplossing. Iets dat ook niet geheel onbelangrijk is met het oog op de toekomst!

Offertes aanvragen

Schaf nooit zomaar een warmtepomp aan. Vraag eerst om offertes aan verschillende leveranciers/installateurs voordat je een warmtepomp laat installeren. Onze ervaring is dat het jou een aanzienlijk voordeel op -vooral- de plaatsingskosten op kan leveren.

VERGEET HET ALLERBELANGRIJKSTE NIET: REFERENTIES!!

Toch houden we ook nog een slag om de arm. Je wilt namelijk toch ook dat het op de juiste manier geïnstalleerd word. Daarom is ook de kwaliteit van de installateur ontzettend belangrijk. Jij bent er niet bij gebaat dat je met zo’n investering een slecht werkende installatie hebt.  Wij adviseren dan ook om de installateur te vragen om referenties en in gesprek te gaan met hen. Heeft iemand uit je omgeving een goede ervaring met een installateur en warmtepomp installatie? Neem deze dan ook zeker mee in je offerte traject.

Installateur Warmtepomp

Geef een reactie