Welke daken zijn geschikt voor groene (sedum) daken.

Een groen dak, je zoekt er vast en zeker niet voor niets op. Een groen dak heeft namelijk behoorlijk wat voordelen. Zo vangt deze water op, is het bevorderend voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarnaast kun je er ook nog eens subsidie voor krijgen.

Allemaal voordelen waarvan je vast gehoord hebt. Toch vraag je je af jouw dak wel geschikt is voor een groen dak. In deze blog – in samenwerking met Solarsedum.nl –  lees je er alles over. Wij vertellen je welke daken geschikt zijn voor groene daken.

Platte daken zonder al te veel schaduw; jouw beste keuze

Platte daken die niet – teveel – last van schaduw hebben zijn bij uitstek de beste kandidaat voor een groen dak. Maar dat betekent niet dat het niet kan op een hellend dak. Ook daar kun je planten laten groeien. Al is dat een wat grotere uitdaging omdat planten sneller uitdrogen omdat het water wegloopt.

Is je dakhelling erg groot (< 35 graden) dan zal het een uitdaging worden en zal je moeten gaan werken met een verankering.

Hoe sterk is jouw dak; kan deze het gewicht aan?

Belangrijk is om goed te kijken in hoeverre jouw dak bestand is tegen het gewicht van de begroeiing.  Kies je voor een simpele plantengroei, of maak je er een heus oerwoud van.

Wanneer de begroeiing wat intensiever is, is het al gauw opletten geblazen. Zo weegt een dak met simpele bloemen en gras gemiddeld 150 kg per m2, maar kan een intensieve begroeiing al gauw jouw dak belasten met 500 kg per m2. Je kunt je vast goed inbeelden dat het dan verstandig is om te kijken of de dakconstructie voldoende sterk is. Een expert inhuren is dan ook geen overbodige luxe.

Nieuwbouw meer geschikt dan (oudere) bestaande bouw

Een groen dak kun je wat ons betreft het beste op een nieuwbouwwoning aanleggen. Dan heb je namelijk de volledige vrijheid qua inrichting. Het is namelijk eenvoudig om rekening te houden met het gewicht van de dakconstructie. Heb je een bestaande (oudere) woning of schuur en wil je begroeiing op je dak aanleggen? Neem dan een professioneel bedrijf in de arm. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat het in jouw groene dak niet voor problemen gaat zorgen.

Sedum; licht en perfect geschikt voor binnenstedelijke omgevingen

Sedum is de perfecte dak begroeiing. Het is dan ook niet gek dat we deze veelal terugzien op de groene daken in binnenstedelijke omgevingen. Deze vetplant is namelijk zeer licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droge periodes, maar tegelijk ook nog eens tegen een forse regenbui.

Tot slot; subsidieregelingen

Subsidies, wij Nederlanders zijn er gek op. Dat komt mooi uit want een aantal gemeenten en waterschappen geven subsidies als huiseigenaren een groen dak willen aanleggen. Dat heeft alles te maken met de toenemende wateroverlast waarmee Nederland te maken heeft, onder invloed van klimaatverandering.

Zo kunnen de riolen de aanhoudende hoosbuien niet altijd aan. Met name in de binnenstedelijke gebieden – waar vaak een verouderd rioleringssyteem is – is dit natuurlijk een probleem. Het zal je dan ook niet verbazen dat je een groen dak subsidie in amsterdam krijgt.

Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we goede inzichten hebben in welke daken geschikt zijn voor groene daken en waarom dit zo is.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

Geef een reactie