Zo vind je snel een geschikte huurwoning

Het vinden van een geschikte huurwoning kan niet meevallen. Daarom geven we je in dit artikel wat tips die hierbij kunnen helpen!

Vrije sector of sociale huurwoning?

Het eerste wat je moet doen voordat je zoektocht kan beginnen, is bepalen of je gaat voor een sociale huurwoning of voor vrije sector. Dit is voornamelijk afhankelijk van je inkomen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag je in de meeste gevallen niet meer dan €38.000 bruto per jaar verdienen. Zit je onder deze grens, dan is het een voordelige keuze om voor een sociale huurwoning te gaan. Zit je boven deze grens, dan zul je voor een vrije sector woning moeten gaan.

Sociale huurwoning

De huurprijzen van sociale huurwoningen zijn doorgaans aanzienlijk lager dan in de vrije sector. Een ander bijkomend voordeel is dat je mogelijk in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag. Wanneer je voldoet aan de eisen van een sociale huurwoning, is het verstandig om je in te schrijven bij verschillende woningcorporaties. Op deze manier spaar je maandelijks namelijk punten, die van pas kunnen komen wanneer er meerdere personen dezelfde woning willen huren. Ook als je nog niet op zoek bent naar een sociale huurwoning maar weet dat je dit in de toekomst waarschijnlijk wel gaat zijn, is het dus verstandig je alvast in te schrijven.

Vrije sector woningen

Waar er bij sociale huurwoningen een maximum inkomen geldt, geldt er bij vrije sector woningen vaak juist een minimum inkomen. Soms is dit wel 4x de huurprijs in grote steden! Dit maakt het dus erg lastig om in de vrije sector een huurwoning in bijvoorbeeld Amsterdam te vinden. In kleinere dorpen zal dit minimum inkomen echter een stuk lager liggen. Om zo snel mogelijk een huurwoning in de vrije sector te vinden is het verstandig om je op zoveel mogelijk huizenverhuursites aan te melden, en notificaties van nieuwe woningen in je omgeving aan te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een huurwoning zoeken via Bagro Vastgoed.

Een andere tip is om in je eigen netwerk rond te vragen. Maak bijvoorbeeld een post op Facebook, en vraag of vrienden deze delen.

Geef een reactie