Zo voorkom jij een verstopte gootsteen

Een verstopte gootsteen komt in veel huishoudens voor. Hoewel een ontstopper het probleem meestal kan verhelpen, zijn er manieren om een verstopte gootsteen te voorkomen. Hier volgen enkele tips om een verstopte gootsteen te voorkomen. Je zit er namelijk niet op te wachten dat het water je straks omhoog komt en je zelfs het hele riool ontstoppen moet. Niet alleen kan dit aardig in de papieren lopen, maar kan het ook enorme schade aanrichten. Om je een idee te geven hoe je dit eenvoudig zelf kunt voorkomen, hebben we een aantal handige tips voor je. Doe er je voordeel mee dus! Een verstopte afvoer gebeurt namelijk niet van de één op de andere dag.

Wees voorzichtig met wat je doorspoelt

Eén van de belangrijkste oorzaken van een verstopte gootsteen is de verkeerde dingen in de afvoer doen. Vermijd vet, haar en etensresten in de gootsteen of het doucheputje. Deze zaken kunnen zich na verloop van tijd ophopen en een verstopping veroorzaken. Gooi etensresten in de vuilnisbak in plaats van ze door de afvoer te spoelen. Als je kookt of bakt met vet, laat het dan eerst iets afkoelen voordat je het in de vuilnisbak gooit. Zorg er ook voor dat je het doucheputje regelmatig schoonmaakt. Haren kunnen namelijk verstoppingen veroorzaken.

Gebruik een zeefje

Een andere manier om een verstopte gootsteen te voorkomen is het gebruik van een zeefje wanneer je de afwas doet of je handen wast. Een zeefje vangt etensresten of kleine stukjes afval op voordat ze de kans krijgen in de afvoer te verdwijnen en een verstopping te veroorzaken. Je moet het zeefje wel regelmatig schoonmaken en al het vuil dat zich erin heeft verzameld weggooien en dus niet doorspoelen. Vooral wanneer je veel etensresten door de gootsteen spoelt, is het aan te raden om hier gebruik van te maken. Belangrijk is natuurlijk wel dat het vuil wordt weggegooid en dus niet alsnog wordt doorgespoelt.

Spoel de gootsteen regelmatig door met heet water

Door na elk gebruik heet water door de afvoer te laten lopen, kun je vet of zeepresten die zich aan de zijkanten van de leidingen vastzetten, afbreken en doen laten doorspoelen. Dit voorkomt dat deze materialen zich ophopen en een verstopping veroorzaken. Heet water helpt ook bij het verwijderen van kleine stukjes vuil die in je leidingen terecht zijn gekomen. Giet elke dag 30 seconden tot 1 minuut heet water in je afvoer nadat je klaar bent met het doen van de afwas.

Geef een reactie