Zoveel soorten tafelkleden

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:43 pm

Het tafelkleed is iets dat al erg lang gebruikt wordt. Het scheelt een stuk wanneer er gemorst wordt, maar is ook prettig tijdens het drinken van de koffie of het lezen van de krant. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten tafelkleden. Ze zijn beschikbaar in ongeveer elke vorm en elke kleur. Erg leuk allemaal, maar welke tafelkleden zijn het nou echt waard?

Algemene informatie

Het is handig om de algemene informatie van tafelkleden even op een rijtje te hebben staan. Tafelkleden zijn allereerst beschikbaar in verschillende diktes. Tafelkleden dienen namelijk verschillende doelen. Zo worden ze gebruikt als bescherming van de daadwerkelijke tafel, maar soms zijn ze er ook gewoon puur voor de sier. In dat laatste geval heb je de meest verschillende kleden. Voor wat betreft bescherming en bijvoorbeeld het voorkomen van vlekken van de tafel kan ook gemakkelijk gebruik worden gemaakt van een plastic zeil. Dit staat uiteraard wat minder gezellig, maar zo dient het kleed wel volledig zijn doel. Voor het onderwerp gezelligheid is in de tafelkleedwereld heel veel mogelijk. Zo zijn er de ouderwetse Smyrna (ook wel Perzische) tafelkleden, maar ook bijvoorbeeld de handweefkleden.

Verschillende soorten

Elk van de tafelkleden heeft waarschijnlijk weer een ander patroon of een andere kleur. Met name de handweef tafelkleden zijn erg verschillend. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, maar ook met andere patronen of zelfs symbolen erop. Het één zal waarschijnlijk beter op jouw tafel en in jouw interieur passen dan het andere, maar er is in ieder geval voor ieder wat wils. 

Tafellopers

Tot slot bestaat er nog een aantal alternatieven op het tafelkleed. Steeds meer mensen gaan gebruik maken van tafellopers. Een tafelloper neemt in principe maar een bepaalde strook van de tafel in beslag en zo houd je de afwisseling tussen tafel en kleed erg groot. Je eet, drinkt of leest op deze manier wel daadwerkelijk aan je tafel, want je ziet het blad ook. Toch beschermen de tafellopers het daadwerkelijke blad tegen krassen en vlekken. Ook tafellopers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren met elk weer een verschillend materiaal of een verschillende dikte.

Het tafelkleed zal nooit uit de mode raken, dat is in ieder geval één ding dat zeker is. Uiteraard zullen bepaalde patronen beter passen bij de inrichting met wat antieke meubels dan bij het nieuwe, lichte interieur. Een tafelkleed is in ieder geval deel van de inrichting en het is dus zaak om deze ook hierbij te betrekken. Er is in elk geval keuze genoeg!

Geef een reactie