Houtkachel: welk hout kiezen? De beste houtsoorten voor de openhaard.

De gloed van een kabbelend vuurtje in een houtkachel is een welkom gezicht tijdens de wintermaanden. De flikkerende vlammen, het gekraak en geknal van brandend schors en de heerlijke geur van houtrook helpen allemaal om de sombere duisternis buiten te vergeten.

Maar welk haardhout moet je eigenlijk gebruiken voor het stoken van een houtkachel. Én nog belangrijker: welke houtsoorten zou je moeten mijden. Je leest het in onze blog.

Gooi niet zomaar alles in de houtkachel/openhaard.

Het is misschien een inkopper, maar o zo belangrijk om toch genoemd te hebben: Gooit niet zomaar iets in de houtkachel! Niet alles is geschikt om in de houtkachel te gooien. Om op een goede manier te stoken heb je een goede verbranding nodig. Dat wil niet lukken met vochtig, vies of bewerkt hout.

Bovendien is het slecht voor het milieu en worden de mensen in de buurt er ook absoluut niet vrolijk van! Je zorgt met vochtig, vies of bewerkt hout namelijk voor de uitstoot van fijnstof. Daarnaast is er vele malen meer (zwarte) rook ontwikkeling dan bij goed (gedroogd) hout.

Het drogen van hout

Ons advies: Kies te alle tijde voor schoon en goed gedroogd haardhout. Daar word jij blij van, maar jouw omgeving ook. Maar hoe zit het eigenlijk met dat drogen?

Als we spreken over ‘goede houtblokken’ dan hebben we het over blokken die wel twee jaar gedroogd zijn en soms nog wel langer. Hout dat net gekapt is bevat nog te veel vocht om te kunnen branden (50% vocht).

Wil jij op een verantwoorde manier stoken? Dan mag het hout maximaal 25 procent vocht bevatten.. Je kunt dat doen door je hout droog op te slaan en te wachten, maar je kunt ook ovengedroogd hout kopen. In de oven drogen ze het hout in korte tijd tot maar 15% vocht!

Het beste hout voor houthaarden / open haarden

beste hout voor houthaarden / open haarden

Essenhout

Essenhout produceert een stabiele vlam in vuren met een goede warmte en brandt goed, zelfs als het groen is. Het brandt met succes op zichzelf, dus hoeft niet te worden verbrand in een mix van verschillende soorten. Dit is dan ook perfect hout voor een houtkachel. Van oudsher wordt gezegd dat dit het beste hout is om te branden.

Eikenhout

Eikenhout is het langzaamste hout om te rijpen, met ongeveer 2,5 cm per jaar en moet idealiter minimaal twee jaar rijpen. Door zijn dichtheid is het een hout dat langzaam brandt als brandhout en het best gebruikt wordt in een mix van sneller brandende houtblokken. Indien nodig kan dit hout helpen om het vuur ’s nachts brandend te houden.

Berkenhout

Berkenhout is uitstekend brandhout voor een houtkachel, kachel of open haard. Dit hout produceert een goede warmte. Berkenhout brandt echter wel relatief snel. In een haard kun je deze soort het beste gebruiken in een mix van trager brandende houtsoorten, zoals eikenhout.

Berkenhout brandt ongekruid, maar het sap kan aanslag in het rookkanaal veroorzaken. De schors kan worden afgepeld en gebruikt als natuurlijke aanmaakblokjes voor hout- en houtkachels.

Beukenhout

Beukenhout is een uitstekend brandhout, hoewel het een hoog watergehalte heeft en dus goed moet worden gedroogd; idealiter moet het drie jaar rijpen voor gebruik. Het hoeft niet in een mengsel te worden verbrand en kan ook in een houtkachel worden gebruikt.

Hout dat niet geschikt is voor openhaarden/houtkachels (slecht hout voor houtkachels)

Naast de goede soorten hout, zijn er natuurlijk ook heel veel voorbeelden van houtsoorten die slecht zijn voor houtkachels, maar toch nog worden gebruikt.

De volgende houtsoorten zijn niet geschikt voor houtkachels:

  • Tropisch hardhout
  • Kastanjehout
  • Naaldbomenhout
  • Populierenhout
  • Vuren en grenen
  • Pallethout

Aanvullingen op onze blog ‘houtkachel: welk hout kiezen??

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over welk hout je zou moeten kiezen voor een houtkachel. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om het juiste hout te gebruiken voor de houtkachel/open haard.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Een gedachte over “Houtkachel: welk hout kiezen? De beste houtsoorten voor de openhaard.

Geef een reactie