Is de WOZ-waarde hetzelfde als de taxatiewaarde en verkoopwaarde?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op mei 5th, 2022 om 07:59 pm

WOZ waarde - taxatiewaarde - verkoopwaarde hetzelfde

Vrijwel altijd zijn de WOZ-waarde, taxatiewaarde én de verkoopwaarde van jouw woning niet gelijk. De WOZ-waarde wil nog wel eens in de buurt komen van de taxatiewaarde, maar de verkoopwaarde is (zeker in deze tijd) vaak heel anders.

In deze blog lees je over de rol van de WOZ waarde en wat de verschillen zijn ten opzichte van de taxatiewaarde en verkoopwaarde.

Wat is de WOZ waarde eigenlijk?

De WOZ-waarde is de waarde van een woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie.

Niet alleen voor huisbezitters is de WOZ waarde van belang. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde namelijk ook de hoogte van de huur.

Ieder jaar ontvangen huisbezitters in de maanden januari- februari of maart de WOZ waarde. Vind je deze aan de hoge kant? Maak dan woz bezwaar!

Rol van WOZ waarde bij verkoop van huis

Alle gemeenten in Nederland taxeren alle onroerende goederen in de desbetreffende gemeente. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde vergelijkingsmethode. Dit wordt altijd op afstand gedaan. Er vindt geen fysieke taxatie plaats.

In de taxatie op afstand wordt rekening gehouden met reeds bekende en nieuw ontdekte eigenschappen van jouw woning. (zoals ligging en vierkante meters). Daarnaast houdt de gemeente rekening met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen uit de straat of buurt.

WOZ waarde vs Taxatiewaarde: wat je vanaf een computer niet kunt zien.

Daar waar de taxateur van een gemeente de WOZ-waarde vanaf een afstand taxeert, bekijken makelaars een woning met hele andere ogen. Denk aan de staat waarin de binnenkant van het huis verkeerd en de kwaliteit van de afwerkingen. Het is dan ook erg logisch dat de WOZ waarde en de taxatiewaarde behoorlijk uit elkaar liggen.

Betekent dat dan dat de WOZ-waarde niets zegt over een mogelijke verkoopprijs? Niet helemaal. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde.

Is de WOZ-waarde in jouw ogen te hoog? Maak bezwaar

Wij zien geregeld voorbeelden waarbij de WOZ-waarde hoger ligt dan de marktwaarde of de (ver)koopprijs. Dit is niet altijd wenselijk, want hoe hoger de WOZ-waarde des te hoger de belastingen en heffingen. Het is dan ook algemeen geaccepteerd dat er bezwaar gemaakt wordt tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

WOZ-waarde vs verkoopwaarde.

De verkoopwaarde/prijs van een woning wordt niet alleen bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is namelijk gebaseerd op de waarde beoordeling van het vorige kalenderjaar.

Om een goede verkoopprijs te bepalen, kijken makelaars naar zowel de binnen- als buitenkant van de woning. Ook weten (ervaren) makelaars doorgaans veel over de markt in een stad, dorp of regio.

Is er veel vraag naar woningen zoals die van jou? Dan zal de verkoopprijs vaak hoger liggen dan de WOZ-waarde en taxatiewaarde.

Lees ook onze blog: ‘nu de juiste tijd om een huis te kopen?’ >>

WOZ waarde geen richtlijn voor uiteindelijke verkoopprijs

Het zal je na het lezen van deze blog vast duidelijk zijn. Maar we zeggen het nogmaals: De WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van een woning.

De uiteindelijke verkoopprijs is naast geconstateerde feiten namelijk ook afhankelijk van andere factoren zoals: Concurrentie, sfeer en inrichting.

Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis?  Of hebben potentiële kopers net een paar keer achter het net gevist? Dan is de kans – zeker in deze tijd – erg groot dat de uiteindelijke verkoopprijs vele malen hoger ligt dan de WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde.

LET OP: Ben je van plan een nieuw huis te kopen? Ga dan op tijd langs bij een hypotheek adviseur. Deze kan je goed adviseren over het budget dat je te besteden hebt.

Geef een reactie