Is het een goed moment om een huis te kopen?

Je hoort het in het nieuws, van de mensen op je heen en op het werk… Dat de huidige huizenmarkt oververhit is, zal niemand ontkennen. Het is natuurlijk een bijzondere tijd. De hypotheekrente was nog nooit zo laag als nu. Ook waren – door de krappe huizenmarkt – de huizen nog nooit zo duur. Tel daar bovenop dat de onzekerheid van de pandemie inmiddels zo goed als verdwenen is en je hebt het eindresultaat van een op-en-top oververhitte huizenmarkt.

Maar is dit dan wel een goed moment is om een huis te kopen? Helaas is dat voor iedereen verschillend. In samenwerking met Taxatierap schreef Woonleven een blog voor jou waarin je alles leest over de voor- en nadelen van kopen op de huidige – oververhitte – huizenmarkt. Hiermee kun jij een goede afweging maken of het voor jou een goed moment is om een huis te kopen.

Voordelen van nu een huis kopen:

Juiste-tijd-om-een-huis-te-kopen

Meer geld te besteden, minder maandlasten.

Door de lage rentes, krijg je nu een hypotheek met lagere maandlasten dan in het verleden. Dit betekent automatisch dat je ook meer geld te besteden hebt.  De maximale hypotheek wordt namelijk mede bepaald door de maandlast.

Hoeveel het scheelt in maandlasten is afhankelijk van de rentestand die je nu hebt. Heb je nog geen huis? Dan is het speculeren voor de toekomst. Experts verschillen van mening over de toekomst van de rentestanden, dus het is lastig daar een juist advies over te geven.

Overwaarde pakken nu het moment daar is

Voor mensen op latere leeftijd is dit een perfect moment om de overwaarde te verzilveren. Wil je kleiner gaan wonen omdat de kinderen uit huis zijn? Zeker voor mensen met woningen met veel vierkante meters kan dit interessant zijn. Het mooiste? Verhuis je naar een goedkopere woning, dan mag je de overwaarde vrij besteden!

Oversluiten?! Geen boete bij aankoop nieuwe woning.

We zien dat veel mensen in de afgelopen jaren hun hypotheek hebben overgesloten. Sommigen hebben dat op het juiste moment gedaan, voor anderen valt er nog veel te halen.

Ben jij een van de mensen die de hypotheek nog niet overgesloten heeft of valt er écht nog wel wat van de procenten af te halen? Dan is het idee om een nieuw huis te kopen zo gek nog niet!

Door te verhuizen kun je het contract met jouw hypotheekverstrekker verbreken zonder boeterente te betalen. Een nieuwe huis financier je ‘gewoon’ met de huidige rentestand!

Binnen slechts één maand met flinke winst verkopen

Het is onmogelijk voor te stellen, maar 10 jaar geleden stonden woningen soms een paar maanden te koop. We zagen zelfs dat er overbruggingshypotheken werden afgesloten om tijdelijk de twee woningen te financieren.

Hoe anders is dat nu?! Het is eerder regel dan uitzondering dat huizen binnen een maand verkocht worden en ook nog eens met flinke winst.

Vergeet daarnaast ook niet dat mensen in de huidige markt bereid zijn om flinke concessies te doen bij het kopen van een huis. Staat jouw huis op een ongelukkige plaats en heb je in het verleden de woning al eens proberen te verkopen, maar is dit niet gelukt? Nu is de tijd!

Starters krijgen de broodnodige hulp

De afgelopen jaren waren het de starters die het meest geraakt werden. Het was vrijwel onmogelijk om er tussen te komen op de reeds oververhitte woningmarkt. Om starters tegemoet te komen zijn er door de overheid diverse versoepelingen gedaan:

  • De overdrachtsbelasting is komen te vervallen voor kopers tot 35 jaar. (vanaf 1-1-2021)
  • Studieschuld heeft minder impact op de maximale hypotheek
  • Ouders of grootouders kunnen onder voorwaarden belastingvrij schenken voor een huis. (BELANGRIJK: Ouders kunnen hiervoor zelfs overwaarde opnemen!!)

Veranderende woonwensen, dan is het altijd het juiste moment.

Mogelijk zijn de woonwensen veranderd. Bijvoorbeeld door het krijgen van één of meerdere kinderen. Dan is het natuurlijk erg prettig als je meer ruimte in en rond huis hebt.  Ook kun je er door het vele thuiswerken achter gekomen zijn dat je toch behoefte hebt naar meer comfort en ruimte of een andere plaats in Nederland.

Let wel op: zijn jouw veranderende woonwensen wel van de lange termijn? Een belangrijk punt om de noodzaak van het kopen van een nieuw huis te achterhalen.

Nadelen van nu een huis kopen

Niet de juiste tijd om een huist te kopen

Het aanbod was nog nooit zo laag.

De krapte op de huizenmarkt is ongekend. Nog nooit was het aanbod zo laag. De krapte-indicator van het NVM kwam in Q4 van 2021 zelfs op 1,3. Daarnaast zagen we gemiddeld een daling van -23% op het aantal verkochte huizen. En zien we zelfs een daling van -33% voor het aantal huizen dat te koop staat.

Wil je een nieuwe woning kopen? Dan ben jij misschien ook wel degene die concessies dient te doen. Er zijn namelijk heel veel andere kapers op de kust en het aanbod is zeer beperkt!

Logischerwijs is een nieuw huis ook duurder

Je kunt weliswaar je eigen huis met dikke winst verkopen, maar het mes snijd natuurlijk aan twee kanten. De stijging van de huizenprijzen zorgt ervoor dat je ook meer moet betalen voor een nieuwe woning.

Een deel van uw opgebouwde overwaarde zal dus besteed worden aan een nieuw huis, terwijl je er feitelijk niets voor terugkrijgt.

Risico’s voor kopers neemt toe, zeker met een aflossingsvrije hypotheek.

Op deze krappe huizenmarkt nemen kopers meer risico. Zo wordt meer dan 70% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. (en dat vinden wij nog aan de lage kant als wij de naar de verkopen kijken)

Kopers kiezen er daarnaast steeds vaker voor om geen voorbehoud van financiering op te nemen in het koopcontract. Dit is steeds vaker nodig om überhaupt aanspraak te maken op de koop.

Daarnaast wint de aflossingsvrije hypotheek fors aan populariteit. Dit is namelijk een goede manier om de maandlasten betaalbaar te houden. Resultaat is een verhoogd risico voor de koper indien de huizenprijzen in de toekomst dalen.

Een gedachte over “Is het een goed moment om een huis te kopen?

Geef een reactie