UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:40 pm
Een gezonde levensstijl is steeds vaker een belangrijk onderwerp van gesprek. Dat komt mede doordat we steeds minder beweging hebben en het aantal mensen met obesitas blijft toenemen. Zeker nu, met een pandemie die over de wereld raast, is gezondheid erg belangrijk. Als je een gezonde levensstijl hebt geef je jezelf de beste kans om geen corona te krijgen en om je gewicht op een gezond niveau te houden. Aan de basis van een gezonde levensstijl staat een goed dieet. Gevarieerde en gezonde gerechten zijn hierbij essentieel. Kortom, wil je werken aan je gezondheid? Begin dan met voeding! In deze blog worden twee gezonde gerechten uit de Surinaamse keuken besproken.
Nasi
Nasi is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Indonesië, het vroegere Nederlands-Indië om precies te zijn. Arbeidsmigranten namen in de beginjaren van de twintigste eeuw hun eetgewoonten mee naar Suriname en zo zijn de keukens zich gaan mengen. Suriname is een land van veel culturen en een rijke keuken met veel wereldse invloeden. Nasi is een typisch Surinaams gerecht waar een Javaanse invloed in terug is te vinden. De basis is basmati rijst, waar groenten en kruiden doorheen gemengd worden. De Surinaamse invloed is kip en de kruidenpasta’s van Faja Lobi.
Gezond én lekker, hoe maak je het?
Dat nasi lekker is kunnen waarschijnlijk veel mensen beamen. Echter, Surinaamse gerechten zijn vaak ook gezond. Dat is mooi meegenomen als je gezond wilt leven. Voor dit gerecht maak je eerst de basmati rijst klaar. Het kan koken terwijl je verder gaat met het klutsen en bakken van drie eieren en daarna het fruiten van een ui in de pan. Daarna voeg je er in deze volgorde (de gesneden) ingrediënten aan toe: kipfilet, doperwten, een prei, maïskorrels, Trassie Trafasie, Faja Lobi Nasi Trafasie en tomatenpuree. Als de rijst gaar is schep je deze, met het geklutst ei, door het mengelmoes heen. Voeg nog wat selderij toe en je gezonde en heerlijke maaltijd is klaar.
Bami
Het volgende gerecht dat we gaan uitproberen is bami. Dit gerecht lijkt in bereidingswijze erg op het maken van nasi. Het grootste verschil is de verschillende kruidenpasta die je gebruikt en de basmati rijst die wordt vervangen voor mie of mihoen. Dat is ook meteen de Chinese invloed die je in dit Surinaamse eten terugziet. Het gebruik van mie of mihoen in de Surinaamse keuken valt toe te wijzen aan de invloed van de Chinese arbeidsmigranten uit de geschiedenis van Suriname. Door het veelvuldige gebruik van groenten in dit gerecht, zet je ook wederom met bami een gezond gerecht op tafel.
Snel op tafel en ook nog eens erg lekker
Met bami begin je met het klaarmaken van de mie of mihoen. Het is maar net welke je van de twee kiest, de bereiding ervan is hetzelfde. De eerste stap is daarna altijd het bakken van een gesneden ui (of twee als je dat lekker vindt). Zodra je dat gedaan hebt kan de gesneden kipfilet erbij. Daarna komen we weer bij de volgorde die typisch is voor Surinaamse gerechten: julienne wortel, prei, Faja Lobi Bami Trafasie Speciaal (roerbakmix), pimentpoeder, Trassie Trafasie (voor de typische Surinaamse smaak) en tomatenpuree. Als de mie of mihoen klaar is schep je deze er doorheen. Het geheel maak je af met een garnering van selderij.
Goede voeding aan de basis van een betere gezondheid
Dat goede voeding aan de basis staat van een betere gezondheid lijkt een inkoppertje. Maar toch blijkt in de praktijk dat we het maken van een gezonde maaltijd niet altijd even makkelijk vinden. Hopelijk heb je daar na het lezen van deze blog toch twee gezonde maaltijden bij die je kan uitproberen. Je zult ondervinden dat het Surinaamse eten misschien ingewikkeld lijkt om te bereiden, maar dat je binnen no time een pro in Surinaamse gerechten bent. Surinaams eten valt ongetwijfeld binnen de categorie gezonde voeding en is dan ook een goede toevoeging in je dieet. Op naar een gezonde levensstijl!
Naast goede voeding ook iets doen aan je fitheid met behulp van een personal trainer? Lees dan onze blog over de kosten van een personal trainer + 5 tips hoe jij een goede trainer kunt vinden.