Een duurzame woning creëren; 4 tips!

Vanaf 2050 moeten alle woningen energieneutraal zijn, ook de bestaande woningen. Dat duurt nog wel even, maar het is slim om alvast te beginnen. Je kunt je bestaande huis al helemaal energieneutraal maken, maar verduurzamen is ook een goed idee. Hiermee is het de bedoeling dat je zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu, bijvoorbeeld door een verminderde CO2-uitstoot. Wil je weten wat erbij komt kijken om je normale huis tot een duurzame woning om te toveren? Lees dan snel verder!

Tip 1: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is

Het goed isoleren van een huis is heel belangrijk. Niet alleen om onnodig hoge stookkosten in de winter te voorkomen, maar ook in de steeds heter wordende zomers kan goede isolatie verkoeling brengen. Vervang enkel glas voor dubbel glas en plaats isolatie in muren, daken en vloeren. In de zomer kun je raamfolie plaatsen die de zon tegenhoudt, maar waar je nog wel doorheen kunt kijken. Zo ben je beschermd tegen kou én hitte. Isoleren is de goedkoopste en effectiefste manier om een huis te verduurzamen, dus sla deze stap zeker niet over.

Tip 2: Plaats zonnepanelen

Voor nog minder CO2-uitstaat kun je zonnepanelen plaatsen waarmee je je eigen elektriciteit opwekt. Zonnepanelen zijn zeker een investering, maar omdat je geen elektriciteitsrekening meer hebt zul je het ook weer terugverdienen. De periode waarin je de investering eruit hebt is ongeveer tien jaar. In zonnige jaren zul je er uiteindelijk zelfs geld mee kunnen verdienen, omdat je het dan terugverkoopt aan je elektriciteitsnetwerk. 

Tip 3: Verwarm je huis op een duurzame manier

De cv-ketel is eigenlijk hopeloos ouderwets en wordt dan ook niet meer gebruikt in nieuwbouwwoningen. Wist je bijvoorbeeld dat vloerverwarming 20% minder energieverbruik oplevert? Als je deze verwarmt met een zonneboiler of warmtepomp verbruik je nog veel minder energie. Kijk dus naar de mogelijkheden die er zijn voor het duurzaam verwarmen van jouw huis. In combinatie met goede isolatie betaal je dan bijna geen stookkosten meer.

Tip 4: Gebruik van duurzame materialen

Je kunt nog zo’n duurzaam huis hebben, als je het vervolgens volstopt met goedkope, niet duurzame materialen is je huis alsnog niet energieneutraal. Wij raden aan sowieso pas dingen te vervangen als ze daar écht aan toe zijn. Maar als je ze dan vervangt, dan is het verstandig duurzame materialen te gebruiken. Zo is hout kopen niet zomaar gepiept, je moet echt goed letten op het keurmerk. Als het duurzaam hout is, dan staat er het FSC of PEFC-logo op. Dit betekent dat het hout niet alleen duurzaam is voor het milieu, maar ook voor de mensen die last hebben van eventuele ontbossing. 

Geef een reactie