Kluizen laten inbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 24th, 2023 om 08:49 am

Een ingebouwde kluis is ideaal voor spullen met een hoge waarde die je veilig wilt bewaren. Als iemand gewoon de kluis mee kan nemen heb je er namelijk alsnog weinig aan, omdat je dan evengoed je spullen kwijt bent. Een ingebouwde kluis kun je ook goed ‘verstoppen’, zodat niemand weet waar de kluis zich bevindt. Zo waarborg je met een kluis de veiligheid in huis.

Een goede kluis zorgt er ook nog eens voor dat als waardevolle spullen tóch gestolen worden, de verzekering deze wel vergoed. In deze blogpost bespreken we de mogelijkheden van het laten inbouwen van kluizen.


Kluis vast metselen

Een van de mogelijkheden om een kluis in te bouwen is door deze vast te metselen. Dit is een klus die je prima zelf zou kunnen doen. Echter is het vast metselen van een kluis niet de allerveiligste optie. Het is namelijk voor dieven heel eenvoudig om metselwerk kapot te maken en de kluis zo alsnog mee te nemen. Dat wil je natuurlijk niet.


Kluis in beton storten

Het is dan ook beter om de kluis in beton te laten storten. Door dit te laten doen weet je zeker dat dieven er niet bij komen. Als je een kluis in beton gaat storten is het belangrijk dat je bij het plaatsen van de kluis minstens tien centimeter speling houdt. Dit is niet alleen zodat je zeker weet dat de kluis past, maar het is ook de dikte van de laag beton die nodig is om de kluis goed vast te zetten. 

Brandveilige kluis

Een nadeel van een ingebouwde kluis is dat je het niet snel mee kunt nemen bij brand. Tijdens zo’n brand is het maar al te waarschijnlijk dat je geen tijd hebt om de ingebouwde kluis open te maken en de inhoud mee te nemen.

Daarom kun je het beste een brandwerende kluis kopen, vooral als je in de inbouwkluis belangrijke documenten of andere papieren of digitale media  wilt bewaren.

Let hierbij wel op de eigenschappen van de brandkast en kies voor de kluis die het zo lang mogelijk uithoudt bij brand. 

Lees onze blog over brandwerende kluizen>>


Twee soorten inbouwkluizen: vloerkluis of muurkluis

Er zijn twee soorten inbouwkluizen, namelijk vloerkluizen en muurkluizen.

– Vloerkluizen

Een inbouw vloerkluis wordt in de grond verankerd (gemetseld of in beton gestort) en kan bijvoorbeeld onder een vloerkleed volledig uit het zicht gehaald worden. Een vloerkluis wordt vaak tijdens de (nieuw)bouw van een huis geplaatst. Dan kan er namelijk goed rekening gehouden worden met de afmetingen van de inbouwkluis en zal het inbouwen zeer eenvoudig zijn.

– Muurkluizen

De tweede optie is het plaatsen van een inbouwkluis in de muur. Dit type inbouwkluis kun je bijvoorbeeld achter een schilderij of poster plaatsen.

Welk type inbouwkluis is het beste?

Welk type inbouwkluis het best is, is afhankelijk van jouw situatie. Het één is niet per se beter dan het ander. Het is maar net waar je ruimte voor een kluis hebt.

LET OP: Het is wel van groot belang dat een muurkluis echt goed geplaatst wordt, want als deze scheef staat kun je de deur misschien niet meer openen.


Type slot

Een belangrijk onderdeel van een kluis is natuurlijk het slot. Een cilinderslot is niet geschikt want inbrekers kunnen deze te eenvoudig openen. Wil je toch een sleuteltje voor de kluis? Dan is een dubbelbaard sleutelslot beter, deze zijn moeilijker te ‘kraken’.

Ook kun je kiezen voor een mechanisch cijferslot, deze is net zo moeilijk te openen als een digitaal cijferslot, maar heeft als voordeel dat je geen batterijen nodig hebt. Daarnaast heb je dus geen sleutel nodig, al moet je wel goed de code onthouden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer sloten die je kunt openmaken met biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk. het zogenaamde ‘vingerafdruk-slot’ wordt als zeer veilig gezien.


Kluis laten inbouwen

Een kluis kan door u zelf ingebouwd worden. Echter is er altijd een risico dat dit niet helemaal goed gaat. We zien dan ook vaak dat mensen de kluizen laten inbouwen. Op deze manier ben je er zeker van dat het goed gebeurd. Je wilt natuurlijk niet investeren in een kluis die niet juist functioneert!

Wilt u de inbouwkluis laten verankeren met een mechanisch of chemisch anker? Dan adviseren wij de klus uit te besteden aan een kluizenexpert. Hiervoor zijn diverse specialisten op het internet te vinden.

2 gedachten over “Kluizen laten inbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

Geef een reactie