Kluizen laten inbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

Een ingebouwde kluis is ideaal voor spullen met een hoge waarde die je veilig wilt bewaren. Als iemand gewoon de kluis mee kan nemen heb je er namelijk alsnog weinig aan, omdat je dan evengoed je spullen kwijt bent. Een ingebouwde kluis kun je ook goed ‘verstoppen’, zodat niemand weet waar de kluis zich bevindt. Zo waarborg je met een kluis de veiligheid in huis. Een goede kluis zorgt er ook nog eens voor dat als waardevolle spullen tóch gestolen worden, de verzekering deze wel vergoed. In deze blogpost bespreken we de mogelijkheden van het laten inbouwen van kluizen.

Metselwerk of beton

Als je graag zelf de kluis inbouwt, kun je dit doen door het vast te metselen. Echter is het voor dieven heel eenvoudig om metselwerk kapot te maken en de kluis zo alsnog mee te nemen. Het is beter om de kluis in beton te laten storten, dan weet je zeker dat dieven er niet bij komen. Hou hierbij minstens tien centimeter speling. Niet alleen zodat je zeker weet dat de kluis past, maar dat is ook de dikte van de laag beton die nodig is. 

Brandveilige kluis

Een nadeel van een ingebouwde kluis is dat je het niet snel mee kunt nemen bij brand en waarschijnlijk heb je geen tijd om deze open te maken. Daarom kun je het beste een brandwerende kluis kopen, vooral als je bijvoorbeeld belangrijke documenten of andere papieren of digitale media  in de kluis wilt bewaren. Let hierbij wel op de eigenschappen van de brandkast en kies voor de kluis die het zo lang mogelijk uithoudt bij brand. 

Twee soorten inbouwkluizen: vloerkluis of muurkluis

Er zijn twee soorten inbouwkluizen, namelijk vloerkluizen en muurkluizen. De eerste wordt in de grond verankerd en kan zo bijvoorbeeld onder een vloerkleed volledig uit het zicht zijn. De tweede wordt in de muur geplaatst en kun je bijvoorbeeld achter een schilderij plaatsen. Het een is niet per se beter dan het ander, het is maar net waar je ruimte voor een kluis hebt. Het is wel van groot belang dat een muurkluis echt goed geplaatst wordt, want als deze scheef staat kun je de deur misschien niet meer openen.

Type slot

Een belangrijk onderdeel van een kluis is natuurlijk het slot. Een cilinderslot is niet geschikt want inbrekers kunnen deze te eenvoudig openen. Wil je toch een sleuteltje voor de kluis? Dan is een dubbelbaard sleutelslot beter, deze zijn moeilijker te ‘kraken’. Ook kun je kiezen voor een mechanisch cijferslot, deze is net zo moeilijk te openen als een digitaal cijferslot, maar heeft als voordeel dat je geen batterijen nodig hebt. Daarnaast heb je dus geen sleutel nodig, al moet je wel goed de code onthouden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer sloten die je kunt openmaken met biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk. Ook deze zijn zeer veilig.

Geef een reactie