Het gazon onderhouden is erg belangrijk als het voorjaar aanbreekt. In de lentemaanden is het namelijk belangrijk om taken zoals bemesten, bekalken en verticuteren uit te voeren. Het kost dan ook even wat moeite, maar dan ben je in de zomer in ieder geval verzekerd van een fraai en groen grasmat!
Vroeg in het voorjaar: gazon bekalken
Als het voorjaar van start gaat, dan begin je met bekalken, zo rond februari en maart. Een fraai en vol gazon bereik je alleen als de grond een bepaalde pH-waarde heeft. Als deze waarde juist is, dan worden de voedingsstoffen namelijk goed opgenomen. Bij een pH-waarde lager dan vijf wordt aangeraden om de grond te bekalken, want dan is het te zuur. Kalk is zowel in korrelvorm als in poedervorm te verkrijgen. Als je voor poeder kiest, dan moet je erop letten dat het niet te hard waait! Let op: Wil je naast bekalken je gazon ook bemesten? Houd er dan rekening mee dat er minstens twee weken tussen het bekalken en bemesten zit. In die weken krijgt de kalk de kans om goed door de bodem te zakken. Als je bemesten en bekalken tegelijk doet, dan wordt de kalk niet meer goed opgenomen door het gras.
Tijdens het voorjaar: bemesten
Een gazon moet zo nu en dan bemest worden. Dit is zeker het geval wanneer het voorjaar is, want dan begint gras te groeien. Na de winter zitten er vaak oneffen plekken op het grasveld, dus maai de boel altijd voordat je het gaat bemesten. Houd er rekening mee dat je pas moet bemesten als het warmer dan zes graden is.
Gras verticuteren na de winter
Tijdens de winter heeft gras enorm veel te verduren dankzij de weersomstandigheden. Dit zorgt voor allerlei problemen in het gazon, denk maar bijvoorbeeld aan natte plekken in de schaduw waar dan ineens mos groeit. Als er veel mos of een laag oude grasresten op je gazon ligt, dan is het beter om in het voorjaar te verticuteren. Je haalt dan het mos en de restjes oude gras weg. Het is normaal dat het gras er na het verticuteren er niet zo fraai meer uitziet. Dit kun je eenvoudig herstellen door de lelijke en kale plekjes opnieuw in te zaaien. Er is zelfs speciaal herstelgras verkrijgbaar om dit proces te versnellen!
Maaien
Maai het gras wanneer het warmer dan tien graden is. Dit doe je door een
grasmaaier met scherpe messen te gebruiken. Dit zorgt namelijk voor het beste en strakste resultaat.
Besproeien
Het is soms erg droog en warm tijdens het voorjaar. Heb je langer dan twee weken te maken met warm en droog weer? Dan is het tijd om de sproeier aan te zetten en het gras voldoende water te geven. Als het gazon doorgezaaid hebt, dan is het ook belangrijk dat de grond de eerste zes weken goed vochtig blijft. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Doe dit dan in het voorjaar (april of mei) of in de nazomer/het najaar (augustus tot en met oktober).
Bron: tuinengras.nl